Creme brulee
Pączki czekoladowo-pomarańczowe

 

Dziś zapraszam na przepyszne, wilgotne, bardzo szybkie i bardzo łatwe babeczki bananowo-kajmakowe z gorzką czekoladą.

Brzmi super, prawda?

A są łatwe i szybkie, bo wymagają do przygotowania tylko dwóch misek i jednej łyżki – w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, łączymy wszystko razem i koniec 🙂

Takie pieczenie uwielbiam 😀

Dzięki bananom babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie, a po wgryzieniu się natrafiamy na niespodziankę w postaci kajmaku – mmmmniam.

Do babeczek użyłam cukier dark muscovado, bo uwielbiam ten niesamowity smak i aromat, jaki nadaje on wypiekom, ale możecie go zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym białym.

bananowo-kajmakowe1

bananowo-kajmakowe3

bananowo-kajmakowe4

bananowo-kajmakowe2

Babeczki bananowo-kajmakowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
  • 3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 jako
  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru (dark muscovado, trzcinowego lub białego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • tabliczka rozdrobionej gorzkiej czekolady lub kropelki z czekolady do zapiekania
  • około pół puszki masy kajmakowej
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej mokre składniki (bez masy kajmakowej).
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników, dodaj czekoladę i zamieszaj.
  3. Na dno papilotek nałóż po płaskiej łyżce masy, na środek nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i przykryj ją drugą łyżką masy.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu przestudź.

Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony tutaj.

Creme brulee
Pączki czekoladowo-pomarańczowe

Related Post