Babeczki bananowo-kajmakowe
Przepis na babeczki bananowo-kajmakowe
Przepis na babeczki bananowo-kajmakowe to przepyszne babeczki, gdzie soczyste banany łączą się z kremowym kajmakiem, tworząc małe, wilgotne cudeńka. Te delikatne babeczki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych babeczek jest łatwe i przyjemne, a efekt to harmonijne połączenie słodkich składników w każdym kęsie. Idealne na popołudniową herbatę czy słodki akcent na specjalne okazje. Odkryj radość smakowania w każdym kęsie tych pysznych babeczek bananowo-kajmakowych.
Spis treści
Babeczki bananowo-kajmakowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie babeczki, to koniecznie upiecz te z bananami i masą kajmakową.
Babeczki bananowo-kajmakowe przepis
Składniki
składniki na babeczki bananowe z kajmakiem
- 3 banany (dojrzałe – rozgniecione widelcem)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 120 ml jogurtu naturalnego ( lub maślanki)
- 100 g masła (rozpuszczonego )
- 270 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
- 150 g cukru ((trzcinowego lub białego) 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozdrobnionej lub kropelki z czekolady do zapiekania)
- ok 0,5 puszki masy kajmakowej
Instrukcja
Jak zrobić babeczki bananowo-kajmakowe
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.270 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- W drugiej mokre składniki razem z rozgniecionym bananem. (bez masy kajmakowej).3 banany, 1 jajko, 120 ml jogurtu naturalnego, 100 g masła
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników, dodaj czekoladę i zamieszaj.1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Na dno papilotek nałóż po płaskiej łyżce masy, na środek nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i przykryj ją drugą łyżką masy.ok 0,5 puszki masy kajmakowej
- Piecz babeczki bananowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Prywatne
Bananowe babeczki z kajmakiem – uwgi
Dziś zapraszam na przepyszne, wilgotne, bardzo szybkie i bardzo łatwe babeczki bananowe z kajmakiem z gorzką czekoladą. Brzmi super, prawda? A są łatwe i szybkie, bo wymagają do przygotowania tylko dwóch misek i jednej łyżki – w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, łączymy wszystko razem i koniec. Takie pieczenie uwielbiam! Dzięki bananom babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie, a po wgryzieniu się natrafiamy na niespodziankę w postaci kajmaku – mmmmniam. Do babeczek użyłam cukier dark muscovado, bo uwielbiam ten niesamowity smak i aromat, jaki nadaje on wypiekom, ale możecie go zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym białym.
Jeśli lubicie babeczki, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na babeczki.
Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na VegaZone
Polecane przepisy na babeczki bananowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na babeczki, czy też muffinki przygotowane z bananami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: