Kremowy tort z MMS
Tarta rabarbarowa

babeczki bananowo-pomarańczowe 2

No i znowu banany nie znalazły adoratorów w moim domu i skończyły jako babeczki bananowo-pomarańczowe 🙂

Jak się nie da jedną stroną, to drugą przejdzie 😉

A że babeczek z bananami jest już trochę na blogu, to coraz trudniejsze zadanie przede mną, gdy muszę myśleć o kolejnych …

Dlatego dziś połączenie z pomarańczą i nasionami chia (przemycam je gdzie się da :)).

Do tego pomarańczowy lukier i fajna smaczna babeczka gotowa.

Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek.

babeczki bananowo-pomarańczowe 3babeczki bananowo-pomarańczowe 5babeczki bananowo-pomarańczowe 6babeczki bananowo-pomarańczowe 8

 

Babeczki bananowo-pomarańczowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko (użyłam rozmiar L)
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku z pomarańczy
Wykonanie
  1. W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz banany i skórkę z pomarańczy.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
  4. Napełnij ciastem papilotki do mniej więcej ⅔ wysokości (babeczki lekko rosną).
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok pomarańczowy - stopniowo po łyżce.
  8. Polej lukrem babeczki.

 

Kremowy tort z MMS
Tarta rabarbarowa

Related Post