Tort safari
Babka pomarańczowa na piwie

Brownie zapewne znacie, ale nie wiem, czy wiecie, że jest też ich wersja „biała” nazywana blondie.

Gdy mam do wyboru brownie i blondie, to zdecydowanie wybiorę te pierwsze, ale i blondie mają swój urok.

Jak dla mnie są podobne do keksu 🙂

Do maślanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie – najlepiej orzechy – brzmi znajomo? 🙂

Babeczki blondie to takie właśnie małe minikeksiki.

Ja do swoich dałam posiekaną karmelową czekoladę (moje ostatnie odkrycie) i orzechy pekan. Wierzch udekorowałam kremem z białej czekolady, mascarpone i kremówki – sam krem przepyszny i do ponownego wykorzystania.

Babeczki blondie ze względu na dużą ilość masła mogą długo postać i nie wyschną.

Myślę, że sprawdzą się także na wielkanocnym stole 🙂

Przy pieczeniu korzystałam z przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes” (krem jest moim pomysłem).

 

babeczki blondie_5

babeczki blondie_4

babeczki blondie_2

 

babeczki blondie_instagram

 

Babeczki blondie z białą czekoladą
 
Autor:
Składniki
babeczki:
  • 1⅔ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g posiekanej białej lub karmelowej czekolady
  • 50 g posiekanych orzechów - np. pekan, włoskich, laskowych
  • ewentualnie garść rodzynek lub innych bakalii
krem z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie
babeczki:
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym dodaj od razu łyżkę mąki.
  4. Dodaj ekstrakt z wanilii i pozostałą mąkę.
  5. Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i orzechy.
  6. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (babeczki rosną lekko, więc można nałożyć do ¾ wysokości).
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu przestudź.
krem:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Lekko ją przestudź, a następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
  4. Kremem udekoruj babeczki.

 

Tort safari
Babka pomarańczowa na piwie

Related Post