Zaktualizowany: 2024 12 lutegoOpublikowano: 2015 23 marca
babeczki blondie

Przepis na babeczki blondie z białą czekoladą i kremem

Odkryj przepis na wyjątkowe babeczki blondie z białą czekoladą i chrupiącymi orzechami, które zachwycą Twoje podniebienie swoim delikatnym smakiem i niezwykłą teksturą. Te puszyste i aromatyczne babeczki, z nutą słodyczy od białej czekolady oraz chrupiącymi orzechami, są doskonałą propozycją dla miłośników deserów. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się smakiem domowych wypieków na każdą okazję!

babeczki blondie

Babeczki blondie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nieduże słodkie babeczki, to koniecznie przygotuj te z białą czekoladą i orzechami.

babeczki blondie 2

Babeczki blondie z białą czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z białą czekoladą i orzechami.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na babeczki blondie

  • 250 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła (miękkiego )
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g czekolady (białej – posiekanej )
  • 50 g orzechów ( – np. pekan, włoskich, laskowych – posiekanych )
  • 1 garść rodzynek ( lub innych bakalii – ewentualnie)

składniki na krem z białej czekolady:

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki blondie

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 150 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej – po każdym dodaj od razu łyżkę mąki.
    2 jajka
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i pozostałą mąkę.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i orzechy.
    50 g czekolady, 50 g orzechów
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (babeczki rosną lekko, więc można nałożyć do 3/4 wysokości).
  • Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 25 – 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.

Jak zrobić krem do babeczek

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Lekko ją przestudź, a następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
    250 g serka mascarpone
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Kremem udekoruj babeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z białą czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki blondie_4

Babeczki z białą czekoladą i orzechami – uwagi

Brownie zapewne znacie, ale nie wiem, czy wiecie, że jest też ich wersja „biała” nazywana blondie. Gdy mam do wyboru brownie i blondie, to zdecydowanie wybiorę te pierwsze, ale i blondie mają swój urok. Jak dla mnie są podobne do keksu. Do maślanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie – najlepiej orzechy – brzmi znajomo? :)

Babeczki blondie to takie właśnie małe minikeksiki. Ja do swoich dałam posiekaną karmelową czekoladę (moje ostatnie odkrycie) i orzechy pekan. Wierzch udekorowałam kremem z białej czekolady, mascarpone i kremówki – sam krem przepyszny i do ponownego wykorzystania.

Babeczki z białą czekoladą ze względu na dużą ilość masła mogą długo postać i nie wyschną. Myślę, że sprawdzą się także na wielkanocnym stole.

Przy pieczeniu korzystałam z przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes” (krem jest moim pomysłem).

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na babeczki.

babeczki blondie

Polecane przepisy na blondie

Jeśli lubisz takie słodkości z białą czekoladą, to zobacz inne moje przepisy na blondie i ciasta z białą czekoladą. Tutaj podaję między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem