Tort z misiem
Owsiane ciasteczka z czekoladą

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Dziś mam dla Was przepis na babeczki brownie z solonym karmelem, a tak dokładnie – to z kremem z solonego karmelu.

Pokusiłam się o wypróbowanie kremu maślanego, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii (tzw. butter cream).

Do tej pory wszelkie przepisy z kremem maślanym obchodziłam szerokim łukiem, bo gdy widziałam w szczegółach „zmiksuj masło z 3-4 szklankami cukru pudru” (tak, tak – SZKLANKAMI), to dostawałam drgawek 😉

Nie chcę tu zabrzmieć jak hipokrytka – ponieważ krem maślany wykorzystuję we wszystkich tortach obkładanych masą cukrową, ale nakładam go na tort cienką warstwą – tylko tyle, aby masa miała się do czego przykleić. Za to jedzenie łychy (albo i więcej) takiego kremu na małej babeczce, to zupełnie inna historia.

W tym przypadku złamałam się z kilku powodów:

  1. trzeba w końcu zajrzeć temu wilkowi w paszczę i przekonać się, czy moje obawy są słuszne
  2. stwierdziłam, że sól dodana do karmelu chociaż trochę zrównoważy słodycz
  3. ograniczyłam się do trzech szklanek cukru pudru – cztery to już gruuuba przesada 😉

A teraz moje refleksje – same babeczki bardzo smaczne (zwłaszcza, że dorzuciłam do nich walające się po domu wiśnie w czekoladzie ;)) – zresztą jak brownie może być niesmaczne 😉

Krem mimo soli zdecydowanie dla mnie za słodki – jeden plus – zjadłam tylko jedną babeczkę, a resztę spakowałam do pracy 😀

Jak dla mnie krem dalej zdecydowanie za słodki, ale jeśli lubicie takie słodkie ulepki, to będzie Wam smakowało 🙂

Zresztą spróbujcie sami – z tego przepisu otrzymacie około 12-16 babeczek.

Ps. Polecam też wcześniejszy przepis na babeczki brownie, lub na babeczki blondie.

babeczki brownie z kremem z solonego karmelu 1

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
babeczki brownie:
  • 230 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g posiekanej czekolady/czekoladowych groszków albo jak u mnie bakalii w czekoladzie
krem z solonego karmelu:
  • 110 g masła
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 180 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki cukru pudru
Wykonanie
babeczki:
  1. Masło rozpuść razem z czekoladą w garnku, dodaj cukier, kawę i ekstrakt z wanilii, wymieszaj i lekko przestudź.
  2. Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj trochę mąki do masy czekoladowej - wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj pojedynczo jajka, po każdy energicznie zamieszaj łyżką, na koniec dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę.
  6. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek - babeczki praktycznie nie rosną, możesz je więc napełnić prawie do pełna.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Masło rozpuść w rondelku razem z kremówką, cukrem trzcinowym i solą.
  2. Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  3. Zestaw z ognia i lekko ostudź.
  4. Przełóż karmel do misy miksera, dodawaj porcjami cukier puder i miksuj do zupełnego połączenia.
  5. Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki (jeśli krem jest jeszcze zbyt płynny, to schłódź go krótko w lodówce).
  6. Babeczki możesz dodatkowo posypać odrobiną gruboziarnistej soli 🙂

Przepis pochodzi z tej strony.

Tort z misiem
Owsiane ciasteczka z czekoladą

Related Post