Babeczki brownie z solonym karmelem

Zaktualizowany: 2023 20 grudnia
dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem

Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem to połączenie intensywnego smaku czekoladowego brownie z delikatnym posmakiem solonego karmelu. Te małe wypieki nie tylko zaskakują bogactwem smaku, ale również łączą w sobie słodycz i sól, tworząc niezapomniane doświadczenie dla podniebienia. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych babeczek jest szybkie i satysfakcjonujące, doskonałe na słodki przerywnik w ciągu dnia czy eleganckie przyjęcia. Odkryj perfekcyjne połączenie słodkiego i słonego w przepisie na babeczki brownie z solonym karmelem!

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe babeczki pełne smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki z mega słodkim kremem maślanym z solonym karmelem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 14
Składniki

składniki na babeczki brownie:

  • 230 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 1 łyżka kawy (rozpuszczalnej (proszku))
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g czekolady (posiekanej /czekoladowych groszków albo jak u mnie bakalii w czekoladzie )

składniki na krem z solonego karmelu:

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki brownie

  • Masło rozpuść razem z czekoladą w garnku, dodaj cukier, kawę i ekstrakt z wanilii, wymieszaj i lekko przestudź.
    230 g masła, 250 g gorzkiej czekolady, 180 g cukru, 1 łyżka kawy, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj trochę mąki do masy czekoladowej – wymieszaj łyżką.
  • Dodaj pojedynczo jajka, po każdy energicznie zamieszaj łyżką, na koniec dodaj resztę mąki i wymieszaj.
    4 jajka
  • Dodaj posiekaną czekoladę.
    około 100 g czekolady
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek – babeczki praktycznie nie rosną, możesz je więc napełnić prawie do pełna.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem słony karmel do babeczek

  • Masło rozpuść w rondelku razem z kremówką, cukrem trzcinowym i solą.
    110 g masła, 125 ml śmietany kremówki, 180 g cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki soli
  • Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  • Zestaw z ognia i lekko ostudź.
  • Przełóż karmel do misy miksera, dodawaj porcjami cukier puder i miksuj do zupełnego połączenia.
    450 g cukru pudru
  • Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki (jeśli krem jest jeszcze zbyt płynny, to schłodź go krótko w lodówce).
  • Babeczki możesz dodatkowo posypać odrobiną gruboziarnistej soli :)
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki brownie, babeczki słony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki brownie z kremem z solonego karmelu 1

Czekoladowe babeczki słony karmel – uwagi

Dziś mam dla Was przepis na babeczki brownie z solonym karmelem, a tak dokładnie – to z kremem z solonego karmelu. Pokusiłam się o wypróbowanie kremu maślanego, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii (tzw. butter cream). Do tej pory wszelkie przepisy z kremem maślanym obchodziłam szerokim łukiem, bo gdy widziałam w szczegółach „zmiksuj masło z 3-4 szklankami cukru pudru” (tak, tak – SZKLANKAMI), to dostawałam drgawek ;)

Nie chcę tu zabrzmieć jak hipokrytka – ponieważ krem maślany wykorzystuję we wszystkich tortach obkładanych masą cukrową, ale nakładam go na tort cienką warstwą – tylko tyle, aby masa miała się do czego przykleić. Za to jedzenie łychy (albo i więcej) takiego kremu na małej babeczce, to zupełnie inna historia.

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

W tym przypadku złamałam się z kilku powodów:

  1. trzeba w końcu zajrzeć temu wilkowi w paszczę i przekonać się, czy moje obawy są słuszne
  2. stwierdziłam, że sól dodana do karmelu chociaż trochę zrównoważy słodycz
  3. ograniczyłam się do trzech szklanek cukru pudru – cztery to już gruuuba przesada ;)

A teraz moje refleksje – same babeczki brownie bardzo smaczne (zwłaszcza, że dorzuciłam do nich walające się po domu wiśnie w czekoladzie ;)) – zresztą jak brownie może być niesmaczne. Krem mimo soli zdecydowanie dla mnie za słodki – jeden plus – zjadłam tylko jedną babeczkę, a resztę spakowałam do pracy. Jak dla mnie krem dalej zdecydowanie za słodki, ale jeśli lubicie takie słodkie ulepki, to będzie Wam smakowało. Zresztą spróbujcie sami – z tego przepisu otrzymacie około 12-16 babeczek.

Ps. Polecam też wcześniejszy przepis na babeczki brownie, lub na babeczki blondie.

babeczki brownie z solonym karmelem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Przepis pochodzi z tej strony.

Polecane przepisy na babeczki czekoladowe

Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na czekoladowe babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 15 lutego

Podziel się przepisem

15 komentarzy

  1. 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena Kowal-Marek 2016 31 października w 18:45- Odpowiedz

    czy przy tych proporcjach faktycznie udaje wam się upiec je w 20 min? bo ja pieke już 1 godzinę i 7 minut i dalej patyczek nie jest suchy…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 31 października w 19:01- Odpowiedz

      Jeszcze nigdy nie piekłam żadnych babeczek dłużej niż 30 minut. Czy twój piekarnik jest w pełni sprawny?

      • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
        Magdalena Kowal-Marek 2016 1 listopada w 09:31- Odpowiedz

        tak… tydzień temu robiłam babeczki, tylko z innego przepisu i wyszły. Tzn. te też są pyszne bo o dziwo się nie spaliły tylko wyrosły bardziej. Po 20 min masa w środku była dalej w stanie płynnym a one były dalej „mokre”.

      • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
        Magdalena Kowal-Marek 2016 1 listopada w 09:33- Odpowiedz

        Pieczesz na termoobiegu czy grzałka góra/dół? Nie wiem czy to robi jakąś różnicę…

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2016 1 listopada w 12:25- Odpowiedz

          Przeważnie piekę w trybie góra/dół.

          • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
            Magdalena Kowal-Marek 2016 1 listopada w 13:36

            tak jak ja….

          • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
            Magdalena Kowal-Marek 2016 1 listopada w 17:39

            Czy po 3 szklankach cukru pudru krem wyszedł Ci biały? Bo mnie wyszedł jasno brązowy. A dałam ciutkę więcej cukru pudru. Mniej wiecej 3 szklanki to 360 gramów według jakiegoś przelicznika na necie. Ja dałam 400 gr i bynajmniej nie był biały… :(

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            wypiekibeaty 2016 1 listopada w 17:45

            Krem nie powinien być biały, bo jest na bazie karmelu.

          • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
            Magdalena Kowal-Marek 2016 1 listopada w 20:55

            Czyli mam rozumieć, że babeczki na zdjęciach nie są z tego przepisu tak?

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            wypiekibeaty 2016 1 listopada w 21:58

            Babeczki są z przepisu. Krem nie jest biały, tylko karmelowy – w kolorze.

          • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
            Magdalena Kowal-Marek 2016 2 listopada w 13:42

            aha… myślałam, że kolor karmelowy przypomina kolor toffi… coś z brązem itd., a nie to co na zdjęciu. Nie mam pojęcia jak Pani uzyskała taki kolor kremu w takim razie z tych proporcji. Coś się nie zgadza no ale trudno. Babeczki tak czy siak wyszły pyszne ale można po nich wpaść w sugar coma.

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            wypiekibeaty 2016 2 listopada w 14:09

            Kolor karmelu mocno zależy od tego jak długo się go robi, im dłużej karmel jest gotowany tym ma ciemniejszy kolor. Możliwe, że również użyty do karmelizowania cukier ma znaczenie. Dodatkowo kwestia kolorów w komputerach może być bardzo różna – mój mąż określił kolor kremu jako „kremowy” :) A kremem można się nieźle zacukrzyć :D

          • 9d030148aebba62ccb083495c2a7c56e?s=54&d=mm&r=g
            Magdalena Kowal-Marek 2016 3 listopada w 10:12

            można :) ale nie zmienia faktu, że i krem i babeczki są pyszne :)

  2. 650216160a77900131626890f65f3524?s=54&d=mm&r=g
    Sosna 2016 15 lutego w 09:52- Odpowiedz

    Znakomite :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 15 lutego w 13:49- Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy