Babeczki brownie z solonym karmelem
Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem
Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem to połączenie intensywnego smaku czekoladowego brownie z delikatnym posmakiem solonego karmelu. Te małe wypieki nie tylko zaskakują bogactwem smaku, ale również łączą w sobie słodycz i sól, tworząc niezapomniane doświadczenie dla podniebienia. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych babeczek jest szybkie i satysfakcjonujące, doskonałe na słodki przerywnik w ciągu dnia czy eleganckie przyjęcia. Odkryj perfekcyjne połączenie słodkiego i słonego w przepisie na babeczki brownie z solonym karmelem!
Spis treści
Babeczki brownie z solonym karmelem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe babeczki pełne smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babeczki brownie z solonym karmelem przepis
Składniki
składniki na babeczki brownie:
- 230 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- 1 łyżka kawy (rozpuszczalnej (proszku))
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 100 g czekolady (posiekanej /czekoladowych groszków albo jak u mnie bakalii w czekoladzie )
składniki na krem z solonego karmelu:
- 110 g masła
- 125 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
- 180 g cukru trzcinowego (niepełna szklanka)
- 0,5 łyżeczki soli
- 450 g cukru pudru (3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki brownie
- Masło rozpuść razem z czekoladą w garnku, dodaj cukier, kawę i ekstrakt z wanilii, wymieszaj i lekko przestudź.230 g masła, 250 g gorzkiej czekolady, 180 g cukru, 1 łyżka kawy, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj trochę mąki do masy czekoladowej – wymieszaj łyżką.
- Dodaj pojedynczo jajka, po każdy energicznie zamieszaj łyżką, na koniec dodaj resztę mąki i wymieszaj.4 jajka
- Dodaj posiekaną czekoladę.około 100 g czekolady
- Nałóż ciasto do przygotowanych foremek – babeczki praktycznie nie rosną, możesz je więc napełnić prawie do pełna.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem słony karmel do babeczek
- Masło rozpuść w rondelku razem z kremówką, cukrem trzcinowym i solą.110 g masła, 125 ml śmietany kremówki, 180 g cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki soli
- Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
- Zestaw z ognia i lekko ostudź.
- Przełóż karmel do misy miksera, dodawaj porcjami cukier puder i miksuj do zupełnego połączenia.450 g cukru pudru
- Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki (jeśli krem jest jeszcze zbyt płynny, to schłodź go krótko w lodówce).
- Babeczki możesz dodatkowo posypać odrobiną gruboziarnistej soli :)
Prywatne
Czekoladowe babeczki słony karmel – uwagi
Dziś mam dla Was przepis na babeczki brownie z solonym karmelem, a tak dokładnie – to z kremem z solonego karmelu. Pokusiłam się o wypróbowanie kremu maślanego, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii (tzw. butter cream). Do tej pory wszelkie przepisy z kremem maślanym obchodziłam szerokim łukiem, bo gdy widziałam w szczegółach „zmiksuj masło z 3-4 szklankami cukru pudru” (tak, tak – SZKLANKAMI), to dostawałam drgawek ;)
Nie chcę tu zabrzmieć jak hipokrytka – ponieważ krem maślany wykorzystuję we wszystkich tortach obkładanych masą cukrową, ale nakładam go na tort cienką warstwą – tylko tyle, aby masa miała się do czego przykleić. Za to jedzenie łychy (albo i więcej) takiego kremu na małej babeczce, to zupełnie inna historia.
W tym przypadku złamałam się z kilku powodów:
- trzeba w końcu zajrzeć temu wilkowi w paszczę i przekonać się, czy moje obawy są słuszne
- stwierdziłam, że sól dodana do karmelu chociaż trochę zrównoważy słodycz
- ograniczyłam się do trzech szklanek cukru pudru – cztery to już gruuuba przesada ;)
A teraz moje refleksje – same babeczki brownie bardzo smaczne (zwłaszcza, że dorzuciłam do nich walające się po domu wiśnie w czekoladzie ;)) – zresztą jak brownie może być niesmaczne. Krem mimo soli zdecydowanie dla mnie za słodki – jeden plus – zjadłam tylko jedną babeczkę, a resztę spakowałam do pracy. Jak dla mnie krem dalej zdecydowanie za słodki, ale jeśli lubicie takie słodkie ulepki, to będzie Wam smakowało. Zresztą spróbujcie sami – z tego przepisu otrzymacie około 12-16 babeczek.
Ps. Polecam też wcześniejszy przepis na babeczki brownie, lub na babeczki blondie.
Przepis pochodzi z tej strony.
Polecane przepisy na babeczki czekoladowe
Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na czekoladowe babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: