Reklama


Babeczki brownie z wiśniami

Mega czekoladowe babeczki brownie z wiśniami.

babeczki brownie z wiśniami_7

 

Jeśli lubicie czekoladę, to te babeczki są dla Was 🙂

Mnóstwo w nich czekolady i gorzkiego kakao, co w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami tworzy rewelacyjne połączenie.

Ciężkie, mięsiste, sycące wnętrze skrywa delikatne i soczyste owoce – po prostu bomba 🙂

Zresztą wiem, że uwielbiacie wiśnie w połączeniu z czekoladowym ciastem, bo niezmiennie dużym powodzeniem cieszy się wśród Was przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami 🙂

Teraz możecie sobie również upiec pyszne babeczki (zamiast babeczek możecie też zrobić tradycyjne ciasto brownie w większej foremce – chociaż myślę, że taka „indywidualna” babeczka jest fajniejsza do podania).

A jeszcze ciepłe babeczki podajcie koniecznie z gałką ulubionych lodów – rozpusta do kwadratu 🙂

Przepis pochodzi z lipcowo/sierpniowego numeru pisma BBC Good Food i otrzymałam z niego 16 babeczek.

 

babeczki brownie z wiśniami_5

babeczki brownie z wiśniami_1

babeczki brownie z wiśniami_3

babeczki brownie z wiśniami_8

babeczki brownie z wiśniami_9

Babeczki brownie z wiśniami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 250 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 85 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka (roztrzepane)
  • 200 g wiśni bez pestek, przekrojonych na pół
Wykonanie
  1. Masło włóż do rondelka i podgrzej, w trakcie dodaj 150 g posiekanej czekolady i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Dodaj cukier oraz wanilię i wymieszaj - odstaw masę do lekkiego wystudzenia.
  3. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, gorzkie kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  4. Do suchych składników dodaj masę czekoladową oraz roztrzepane jajka i krótko wymieszaj.
  5. Dodaj owoce oraz pozostałe 50 g posiekanej czekolady i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanych foremek.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - babeczki mogą być lekko miękkie w środku (dojdą przy ostyganiu).
  8. Ciepłe babeczki podaj z lodami, a po ostudzeniu z bitą śmietaną.
 

A na koniec „takie kwiatki” 😉

różyczki_1

Related Post

Reklama

  • Ależ te babeczki obłędnie wyglądają! 🙂
    Świetne zdjęcia! <3

  • Klaudia

    Idealne na deser walentynkowy 😀 A czy można użyć wiśni mrożonych?

    • Oczywiście, że możesz użyć wiśnie mrożone 🙂

      • Klaudia

        Super! Dziękuję 🙂

  • Kasia Szczur

    Robię je nie pierwszy raz, są po prostu super, dziś na moje jutrzejsze urodziny w wersji bogatej z dodatkiem pokruszonej gorzkiej, mlecznej i białej czekolady ;-), oraz zamiast wiśni gruszka 😉 jestem ciekawa jak wyjdą tym razem ;-)na pewno pysznie jak zawsze 😉 chyba moje ulubione xxx

    • sama jestem ciekawa, koniecznie daj znać 🙂

      • Kasia Szczur

        wyśmienite z gruszką 😉 tutaj w UK niestety trudno o wiśnie, tak więc trzeba kombinować 😉 i dlatego ze do środka dodaję duzo czekolady to cukru w przepisie użyłam tylko 100g

        • W tym roku i w Polsce z wiśniami było krucho 🙁 ale gruszki też pasują rewelacyjnie 🙂

%d bloggers like this: