Babeczki z cukinią i czekoladą

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
jesienne babeczki z czekoladą, cukinią i cynamonem

Przepis na czekoladowe babeczki z cukinią

Już jesień, a na straganach i w sklepach pełno pysznej i soczystej cukinii. Z tym warzywem możecie zrobić nie tylko zupę, czy placki, ale również pyszne słodkie wypieki. Ja wam polecam pyszne i bardzo proste babeczki z cukinią i czekoladą, a dokładnie z nutellą. Same babeczki przygotujecie bez miksera zaledwie w kilka minut. Gorąco polecam!

proste i pyszne babeczki z cukinią

Babeczki z cukinią i czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne słodkie wypieki z dodatkiem soczystych warzyw, to koniecznie upiecz te babeczki!

ciasto z cukinii z czekoladą

Babeczki z cukinią i czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie babeczki z tartą cukinią w środku.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 292 kcal
Składniki

składniki na babeczki z cukinią i czekoladą

  • 275 g mąki pszennej (- niepełne 2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu ((ale może być więcej))
  • 120 ml oleju
  • 120 ml maślanki (albo kefiru/ jogurtu naturalnego)
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • ok 120 g cukinii (startej na grubych oczkach )
  • 1-2 łyżki soku z cytryny ((mniej więcej z połowy cytryny))
  • 12 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego ((np. Nutella) do smarowania)
  • cukier kryształ i cynamon (opcjonalnie – do posypania babeczek)
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki z cukinią i nutellą

  • Wszystkie składniki babeczek umieść w dużej misce i wymieszaj łopatką.
    275 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 120 ml oleju, 120 ml maślanki, 150 g cukru, 1 jajko, ok 120 g cukinii, 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki – mniej więcej do 3/4 wysokości.
  • Do każdej babeczki nałóż trochę kremu czekoladowego.
    12 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
  • Jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć babeczki w cukrze cynamonowym, to wierzch każdej babeczki zamocz krótko w misce z mlekiem, a następnie włóż ją do miseczki z cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem :)
    cukier kryształ i cynamon
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 292kcalWeglowodany: 36.6gBiałko: 3.5gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe babeczki cukiniowe, muffinki z cukinią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki z cukinią i czekoladą

Babeczki z cukinii i nutelli – uwagi

Babeczki z cukinią i czekoladą polecają się na długie jesienne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem przy fajnej książce lub ekscytującym serialu :)

Same babeczki są ekspresowe, bo  przygotujecie dosłownie w maksymalnie 15 minut!

Wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem w misce, a następnie nałożyć do foremek i upiec.

Ten przepis na babeczki z cukinią jest prosty, szybki i niezawodny!

Babeczki z cukinią najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu – potem trochę twardnieją, ale myślę, że jak je krótko podgrzejecie w mikrofalówce, to będą ekstra.

Ja dodatkowo babki obtoczyłam w cukrze z dodatkiem cynamonu i myślę, że ten dodatkowy cynamon świetnie wypłynął na smak muffinek.

Mój mąż dorwał się do nich zaraz po przyjściu do domu i powiedział, że są świetne.

A jak mu powiedziałam, że są z cukinią, to się zdziwił, bo nie wyczuł ich w smaku (jeśli cukinię obierzecie ze skórki przed starciem jej na tarce, to nawet nie będzie jej widać w cieście).

pyszne babeczki z cukinii

Jak zrobić babeczki z cukinią i czekoladą – wskazówki

Cukinię zetrzyjcie najpierw na tarce – ja ją trę razem ze skórką – odcinam tylko końcówki i po tarciu lekko odciskam w dłoniach.

Cukinię przekładam do większej miski i dodaję pozostałe składniki – mieszam wszystko razem łyżką.

Ciasto przekładam do papilotek i dodaję do każdej babeczki trochę nutelli lub innego kremu czekoladowego.

Tak przygotowane babeczki wstawiam do piekarnika i piekę.

Babeczki po upieczeniu dodatkowo posypałam cukrem kryształem zmieszanym z mielonym cynamonem – dodał on babeczkom fajnego smaku.

Ja mam tylko jeszcze jedną uwagę – jeśli nie chcecie posypywać muffinek z cukinią cukrem cynamonowym, to dodajcie go więcej do ciasta, albo dajcie więcej soku z cytryny, tak aby babeczki nabrały większej wyrazistości :)

Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki z cukinią i jabłkiem oraz babeczki cukiniowe z kremem malinowym – zapraszam.

ciasto z cukinią i czekoladą
babeczki z cukinią i czekoladą
babeczki z cukinią

Przepis znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię :D

Polecane przepisy na ciast z cukinią

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i słodkie wypieki z cukinią. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 15 września

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 15 września w 23:07- Odpowiedz

    Nic tylko wpadać do Ciebie na wieczorną jesienną herbatkę <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy