Szarlotkowa nocna owsianka
Czekoladowy tort BB8

babeczki cytrynowo-borówkowe 7

Babeczki cytrynowo-borówkowe to efekt mojej ostatniej obsesji 🙂

Tak mi zasmakowało połączenie cytryn i borówek, że ciągle myślę o nowych przepisach z tych połączeniem (nawet teraz mam kolejny w planie ;)).

Te smaki są dla mnie takie wiosenne i orzeźwiające, że po prostu nie mogę się im oprzeć – zresztą nie tylko ja.

W testach konsumenckich babeczki dostały maksymalną punktację – 10/10 – moja córka mówi, że to najpyszniejsze babeczki 🙂

Sama zjadła trzy – do dla mnie największy komplement 😀

Znowu niestety (lub stety ;)) mam dla Was dużo zdjęć, ale te babeczki to taki wdzięczny obiekt do fotografowania, że nie mogłam się powstrzymać.

babeczki cytrynowo-borówkowe 2

babeczki cytrynowo-borówkowe 3

babeczki cytrynowo-borówkowe 5

babeczki cytrynowo-borówkowe 10

babeczki cytrynowo-borówkowe 11

babeczki cytrynowo-borówkowe 12

Babeczki cytrynowo-borówkowe
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 15
Składniki
babeczki:
  • 110 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny i starta skórka
  • 150 g borówek (mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • około 4-5 łyżek dżemu jagodowego (do smaku i koloru)
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
  4. Dodaj sok z cytryny, skórkę, połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.
  5. Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  6. Łyżką wymieszaj ciasto z boków miski, dodaj borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
  7. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mi wyszło 15 babeczek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  11. Mascarpone krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
  12. Dodaj po łyżce dżem jagodowy - do smaku i ładnego koloru - mi wyszło 5 bardziej płaskich łyżek.
  13. Kremem udekoruj babeczki.

Przepis własny.

babeczki cytrynowo-borówkowe 9

Szarlotkowa nocna owsianka
Czekoladowy tort BB8

Related Post