Jabłka w cieście
Ryż cynamonowy

 

Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady 🙂

Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów.

Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu 🙂

Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków. Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, a następnie ubić. Tyle! Fajnie, prawda?

Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek 🙂

Podaję porcję na około 16 babeczek (przepis na babeczki lekko zmodyfikowałam).

 

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym5

 

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym1

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym2

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym7

 

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki czekoladowe:
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • pół szklanki cukru
  • 150 g gorzkiej dobrej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżka mielonych migdałów
krem michałkowy:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 140 g białych Michałków (około 11 cukierków)
Wykonanie
babeczki czekoladowe:
  1. Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość - może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
  3. Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  4. Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  5. Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały - krótko wymieszaj - uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.
  6. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  7. Piecz w 220 stopniach (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
  8. Gotowe babeczki wystudź.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.
  2. Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
  3. Masę wystudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  4. Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
  5. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
  6. Możesz posypać je posiekanymi orzechami.

 

Jabłka w cieście
Ryż cynamonowy

Related Post