Babeczki czekoladowe z powidłami
Przepis na czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi
Zapraszam na pyszne, proste i szybkie babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi. Te rewelacyjne babeczki przygotujesz bez użycia miksera! Wystarczy składniki wymieszać łyżką i przełożyć do papilotek. Takie babeczki z powidłami to doskonały pomysł na deser w jesienne i zimowe dni!
Spis treści
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie babeczki z czekoladą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babeczki czekoladowe z powidłami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki
składniki na babeczki czekoladowe z powidłami
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 słoiczek powideł śliwkowych ((ok. 250 – 300 g))
- 100 g cukru (- 1/2 szklanki)
- 1 szczypta soli
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- ok 50 g czekolady (- rozdrobnionej lub garść czekoladowych kropelek do posypania po wierzchu)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi
- W średnim garnku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuść masło.125 g masła
- Dorzuć połamaną czekoladę, zdejmij garnek z ognia i wymieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści.100 g gorzkiej czekolady
- Dodaj do masy czekoladowej cukier i wymieszaj do połączenia.100 g cukru
- Dodaj powidła śliwkowe i zmieszaj łyżką.1 słoiczek powideł śliwkowych
- Dodaj pojedynczo jajka i wymieszaj dokładnie.2 jajka
- Następnie dodaj mąkę przesianą z solą, proszkiem i sodą, mieszając delikatnie tylko do połączenia składników.150 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – ja nakładałam po czubatej łyżce na jedną babeczkę.ok 50 g czekolady
- Posyp po wierzchu rozdrobnioną czekoladą albo czekoladowymi kropelkami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wilgotne babeczki czekoladowe ze śliwkowymi powidłami – uwagi
Dziś mam dla Was połączenie czekolady i śliwek – przyznacie, że to świetne połączenie :)
Zapraszam na babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi – proste, szybkie i niesamowicie smaczne (mój syn się nimi zajadał).
Przepis znalazłam na blogu Razowe Ciasteczka, ale oryginalnie pochodzi on od Nigelli Lawson – piekłam już podobne babeczki wiśniowe i malinowe.
Lista składników na babeczki z powidłami oraz zamienników
Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebować jedynie ogólnodostępnych składników. Podaję jakie produkty ja użyłam i czym ewentualnie możecie je zastąpić.
- czekolada – do babeczek najlepiej użyć czekoladę gorzką, albo deserową. Babeczki normalnie są przygotowane na 100 g czekolady, ale ostatnio gramatura czekolady gorzkiej jakoś się kurczy, więc jeśli masz opakowanie 90 g, to też będzie ok.
- cukier – do babeczek dodałam pół szklanki cukru – użyłam zwykły, biały, ale można go zastąpić cukrem trzcinowym, możesz też użyć ksylitol albo erytrol.
- powidła – dodajemy tu powidła śliwkowe – słoik o wadze około 250-300 g, mogą być oczywiście użyte powidła domowe.
- soda – do babeczek oprócz proszku do pieczenia używam sodę, dodaję jej jedynie pół łyżeczki, ale ona ma dużo większą „moc” niż proszek do pieczenia. Jeśli więc nie masz sody, to daj w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić babeczki z powidłami – wskazówki
Do przygotowania tych babeczek nie potrzebujesz miksera, chociaż oczywiście możesz go użyć.
Zacznij od rozpuszczenia w większym garnku masła. Gdy będzie już rozpuszczone i gorące, to wyłącz kuchenkę i zacznij dodawać do masła pozostałe składniki – najpierw dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się ładnie rozpuści.
Potem dodaj cukier i powidła one dostarczą babeczkom słodyczy i ostudzą masę maślaną. Wtedy możesz dodać do garnka jajka i je wymieszać do połączenia.
Na koniec wsyp mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia – wystarczy przemieszać ciasto i już można je nakładać do papilotek.
Ja swoje ciasto nakładałam do standardowych papilotek o wysokości około 3-4 cm i nakładałam bardzo czubatą łyżkę – ciasto zajmowało około 3/4 wysokości papilotki. Wystarczy je teraz upiec i można już jeść jeszcze ciepłe.
Jak przechowywać czekoladowe babeczki ze śliwkowymi powidłami?
Babeczki można przechować przez kilka dni w szczelnym pojemniku. Nie musisz ich chować do lodówki.
Ja je przekładam do dużego pojemnika z przykrywką i trzymam na kuchennym blacie.
A tu moje pierwsze zdjęcia tych babeczek z czekoladą i powidłami z 2013 roku.
Polecane przepisy na babeczki czekoladowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne czekoladowe babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
11 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Polecam robiłam już setki razy każdemu smakuje zawsze się udają
Super, bardzo się cieszę, że babeczki smakują
bardzo dobre, ale muszą trafic w gust. dla mnie troche zbyt mokre, co nie zmienia faktu, ze i tak w godzinę zniknęły wszystkie =D
Ach, muszą cudownie smakować!
To prawda :) Powidła nadają świetny smak.
Mmm, wyglądają wspaniale :)
:)
wyglądają ślicznie!
dzięki :) smakowały również wyśmienicie :)
Coś dla czekoladoholików ;-)
Oj tak !