Babeczki czekoladowo-malinowe
Przepis na babeczki czekoladowo-malinowe z kremem czekoladowym
Przepis na babeczki czekoladowo-malinowe z kremem czekoladowym to połączenie intensywnego smaku czekolady z lekkością i świeżością malin. Te pyszne i kuszące babeczki składają się z wilgotnego ciasta czekoladowego zmiksowanego z lekko kwaskowym dżemem malinowym, a na wierzchu ozdobione kremem czekoladowym. Idealne dla miłośników czekolady i owoców, te babeczki są doskonałą propozycją na każdą okazję, od przyjęć po domowe popołudnie przy kawie. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się połączeniem intensywnego smaku czekolady z orzeźwiającym smakiem malin!
Spis treści
Babeczki czekoladowo-malinowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe słodkie babeczki o lekko owocowej nucie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babeczki czekoladowo-malinowe przepis
Składniki
składniki na czekoladowo-malinowe babeczki
- 125 g masła (miękkiego )
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu malinowego
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L (roztrzepane))
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kremu czekoladowego
- 200 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowo-malinowe
- W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem.125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
- Dodaj dżem, cukier i jajka. Wymieszaj dokładnie.300 g dżemu malinowego, 100 g cukru, 2 jajka
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości).
- Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone babeczki przestudź.
Jak zrobić krem czekoladowy do babeczek
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj podzieloną na kawałki czekoladę oraz kakao, dokładnie wymieszaj.200 g mlecznej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- Ostudź, a następnie umieść w lodówce do porządnego schłodzenia – na kilka godzin, a najlepiej przez noc.
- Gdy będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem na gęstą masę.
- Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
Prywatne
Czekoladowe babeczki z malinami – uwagi
Dziś Dzień Kobiet, a na dodatek moje imieniny. Dlatego mam ten pyszny deser dla wszystkich kobiet, a dla Beat w szczególności. Zapraszam na mocno czekoladowe babeczki o lekkim smaku malinowym z dodatkiem czekoladowego kremu (jak rozpusta, to rozpusta). Przepis pochodzi od Nigelli Lawson – już wcześniej go podawałam, tylko teraz dżem wiśniowy zastąpiłam malinowym. Dodatkowo przygotowałam nieziemski krem czekoladowy – jak szaleć, to szaleć! Krem potrzebuje porządnego schłodzenia (najlepiej przez noc), więc proponuję przygotować go dzień wcześniej.
Wszystkim Beatom i wszystkim Paniom życzę wszystkiego najlepszego!
Przy okazji zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki. Znajdziecie tu wiele inspirujących przepisów.
Polecane przepisy na babeczki czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i mocno czekoladowe babeczki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu
7 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
[…] Przepis znalazłam na blogu Razowe Ciasteczka, ale oryginalnie pochodzi on od Nigelli Lawson – piekłam już podobne babeczki wiśniowe i malinowe. […]
Wyglądają cudnie i z pewnością przepyszne.
Cudowne babeczki:)
Wszystkiego najlepszego !!!!
Piękne ! Pyszne smaki, zapewne smakują wybornie ! Pozdrawiam :)
śliczne :)
Kolejne wspaniałe babeczki i bardzo apetyczne zdjęcia ! Jak żyć, gdy nie ma się pod ręką nic słodkiego i na takie cuda trzeba patrzeć… :D?