Nowy adres bloga 🙂
Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte 🙂

Dziś Dzień Kobiet, a na dodatek moje imieniny 🙂

Dlatego mam ten pyszny deser dla wszystkich kobiet, a dla Beat w szczególności 🙂

Zapraszam na mocno czekoladowe babeczki o lekkim smaku malinowym z dodatkiem czekoladowego kremu (jak rozpusta, to rozpusta :)).

Przepis pochodzi od Nigelli Lawson – już wcześniej go podawałam, tylko teraz dżem wiśniowy zastąpiłam malinowym.

czekoladowo-malinowe3

czekoladowo-malinowe2

czekoladowo-malinowe1

czekoladowo-malinowe4

 

Babeczki czekoladowo-malinowe
 
Autor:
Składniki
składniki na 12 babeczek (mi wyszło 13):
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu malinowego
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kremu:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • czubata łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem. Dodaj dżem, cukier, sól i jajka. Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę i wymieszaj.
  2. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około ⅔ wysokości). Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki przestudź.
  3. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj podzieloną na kawałki czekoladę oraz kakao, dokładnie wymieszaj. Ostudź, a następnie umieść w lodówce do porządnego schłodzenia - na kilka godzin, a najlepiej przez noc. Gdy będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem na gęstą masę.
  4. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.

Nowy adres bloga 🙂
Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte 🙂

Related Post