Reklama


Babeczki dyniowe

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
Torty urodzinowe Kubusia

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej 🙂 Tym razem babeczki dyniowe 🙂

Samej dyni nie potrzeba tu dużo, więc jeśli będziecie gotować zupę dyniową wystarczy odłożyć trochę na babeczki 🙂 albo tak jak u mnie – miałam za dużo dyni do tarty, więc odłożyłam na później i wykorzystałam tutaj 🙂

Z podanego przepisu wychodzi około 14-16 babeczek.

babeczki dyniowe 1 

babeczki dyniowe 2 

babeczki dyniowe 3 

babeczki dyniowe 4 

babeczki dyniowe 5 

 

Babeczki dyniowe
 
Autor:
Składniki
składniki babeczek:
  • 195 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 113 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • około 250-300 g dyni
składniki kremu:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • pomarańczowy barwnik
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Najpierw przygotuj dynię - oczyść ją z pestek i włókienek. Jeśli możesz, to odziel też skórkę, ale jeśli dynia jest dość twarda, to ugotuj ją razem ze skórką i zdejmij ją dopiero po ugotowaniu. Miąższ dyni ostudź, a następnie zmiksuj, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i dokładnie odciśnij z wody (możesz ją wycisnąć przez gazę, albo pieluszkę tetrową).
  2. Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj. Dodaj ekstrakt z wanilii. Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.
  3. Masę nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut.
wykonanie kremu:
  1. Zagotuj razem mleko i mąkę, mieszaj aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i przestudź. Gdy będzie chłodne dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj masę budyniową i dokładnie razem miksuj. Na koniec dodaj barwnik pomarańczowy.
wykonanie dekoracji:
  1. Odłóż do woreczka strunowego łyżkę kremu. Na środek ostudzonej babeczki nałóż trochę kremu.
  2. Babeczkę zanuż w miseczce z pomarańczowym cukrem (żeby uzyskać taki cukier wystarczy wsypać cukier kryształ do woreczka, wsypać do niego trochę barwnika i dodać odrobinę - kropelkę - wody, a następnie wszystko dokładnie wymieszać), tak aby cukier dokładnie obkleił krem.
  3. Teraz wykałaczką zrób wyżłobienia podobne jak na dyni i nałóż w nie odłożony wcześniej krem.
  4. W środek wbij kawałeczek paluszka i kawałek zielonego żelka, który będzie służył jako wąsy dyni (takie żelki można kupić np. w Lidlu, jeśli wolisz, to możesz wąsy zrobić też z zabarwionego na zielono kremu).

W tym przepisie znalazły się aż trzy inspiracje – przepis na babeczki z Joy of baking, przepis na krem yoyomax12 i dekoracja od Karen Tack.

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
Torty urodzinowe Kubusia

Related Post

Reklama


  • Pingback: Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej :) « Wypieki Beaty()

  • Pingback: Różyczkowy bukiet « Wypieki Beaty()

  • Kasia

    Te babeczki najbardziej lubię. Zawsze je robię jak mam dynię w domu. Są tak pyszne, że niejednokrotnie specjalnie na te babeczki dynię mrożę w zamrażalniku, aby mieć na kolejny raz 🙂

    • wypiekibeaty

      sezon dyniowy się zbliża i czas odnowić zapasy 🙂

  • Pingback: Cukiniowe babeczki z malinowym kremem « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Aguri

    Te babeczki to kwintesencja jesiennych smaków i kolorów. Dlatego zostały wybrane przez mnie jako wypiek w Jesiennym Konkursie. U mnie zmodyfikowane, gdyż podane w formie tortu stanowiącego element jesiennej aranżacji mini słodkiego bufetu. W połączeniu z buraczanymi babeczkami z kremem pomarańczowym oraz marchewkowymi muffinami. Mamy zatem nie tylko jesienne kolory utrzymane w tonacji spadających liści, ale również ziemiste smaki smacznych polskich warzyw korzeniowych. Wszystko z rodzinnego gospodarstwa. To moje smaki jesieni. Mam nadzieję, że również innym przypadną do gustu 🙂

    • wypiekibeaty

      Super, poproszę jeszcze o zdjęcie 🙂

    • wypiekibeaty

      w imieniu Aguri dorzucam zdjęcie 🙂

  • Aguri

    PS: będę wdzięczna za instrukcję dodawania zdjęć w komentarzach, bo na chwile obecną nie widzę takiej opcji ;-(

    • wypiekibeaty

      Faktycznie przy wsystkich zmianach funkcja „się zgubiła” :(. Teraz przy dodawaniu komentarza poniżej jest guzik umożliwiający dodanie zdjęcia 🙂
      Przepraszam za niedogodności 🙂

  • Agnieszka

    Zobaczyłam Twój konkurs i nie mogłam nie wziąć udziału! W końcu nie ma nic lepszego niż dyniowe babeczki, po prostu mistrzostwo! W dzieciństwie zawsze gdy ktoś nawet słowem wspominał o dyni od razu wprost czułam jej okropny smak. Nie widziałam w niej nic dobrego, a moja opinia o dyni nie zmieniała się przez lata aż do teraz, kiedy to trafiłam na Twój blog
    W końcu odkryłam jak smaczne może być to warzywo na słodko. Długo testowałam różne Twoje przepisy, ale ten jeden najbardziej zapadł mi w pamięć. W tym roku mogłam zrealizować go używając już własnoręcznie wyhodowanej dyni, satysfakcja niesamowita A te babeczki idealnie nadają się na szare, jesienne wieczory razem z kubkiem gorącego kakao. Bardzo dziękuję Ci za zmianę mojego nastawienia do dyni oraz wklejam zdjęcie mojego wypieku 😀
    Pozdrawiam, Agnieszka

%d bloggers like this: