Babeczki dyniowe
Przepis na dyniowe babeczki z kremem maślanym
Babeczki dyniowe to pyszne nieduże słodkości, których głównym składnikiem jest dynia. Są one miękkie i wilgotne, a ich delikatny smak dyni wzbogacony jest cynamonem i imbirem. Babeczki te są udekorowane kremem maślanym, który nadaje im dodatkowej słodyczy i puszystości. To idealne babeczki na jesienne popołudnie, możecie je zjeść na deser, zabrać do pracy, lub spakować dzieciom do szkoły (wtedy polecam bez kremu na wierzchu ;)
Spis treści
Babeczki dyniowe – przepis krok po kroku
W sezonie jesiennym kiedy dynie są pyszne i soczyste warto wykorzystać je również w słodkich wypiekach. Koniecznie przygotujcie takie dyniowe babeczki z mojego przepisu i zachwyćcie się ich smakiem jak ja :)
Babeczki dyniowe przepis
Składniki
składniki na babeczki dyniowe
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru (zmielonego )
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 jajka ( rozmiar L)
- 1 łyżeczka wanilii
- około 250 g puree dyni
składniki na krem maślany do babeczek dyniowych
- 200 g masła (miękkiego )
- około 120 g słodzonego mleka skondensowanego (z puszki lub tubki)
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe babeczki
- Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki soli
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 200 g cukru
- Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj.2 jajka
- Dodaj ekstrakt z wanilii.1 łyżeczka wanilii
- Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.około 250 g puree dyni
- Masę nałóż do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 18-20 minut.
Jak zrobić krem do babeczek dyniowych
- Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.200 g masła
- Zeskrob masło z boków miski i miksując dalej dodawaj mleko skondensowane.około 120 g słodzonego mleka skondensowanego
- Na koniec miksuj przez 1-2 minuty na niskich obrotach.
- Krem możesz podzielić na porcje i zafarbować barwnikiem spożywczym.
- Gotowym kremem udekoruj babeczki.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki z dynią i kremem – uwagi
Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej :)
Tym razem zapraszam was na puszyste, mięciutkie babeczki dyniowe :)
Dynię trzeba wcześniej przygotować – zrobić z niej puree.
Tutaj polecam wam najbardziej dynię hokkaido – ma obłędny, intensywny kolor i jest zwarta.
Puree z tej dyni wychodzi bardzo gęste i nie rozrzedza za mocno ciasta na babeczki.
Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to na blogu jest przepis – zapraszam.
Z podanego przepisu wychodzi około 14 babeczek.
Możecie je podać po prostu posypane cukrem pudrem, albo ubić bitą śmietanę i dodać do niej odrobinę cukru pudru i cynamonu.
Możecie także zrobić prosty krem maślany :)
Jeśli lubicie dynię w wypiekach, to wypróbujcie również inne przepisy z dynią z bloga.
A tutaj moje pierwsze zdjęcia tych babeczek – jeszcze z 2012 roku :)
Przepis na babeczki z Joy of baking.
Polecane przepisy na babeczki z dodatkiem warzyw
Jeśli w swoich wypiekach lubisz korzystać nie tylko z owoców, ale również z warzyw. To koniecznie zobacz inne moje przepisy z ich dodatkiem. Tu polecam między innymi trzy takie przepisy:
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
czy do kremu mozna tez dodac puree z dynii dla koloru ??
Możesz trochę dodać, tylko musi być w temp. pokojowej, aby się krem nie zwarzył
Zobaczyłam Twój konkurs i nie mogłam nie wziąć udziału! W końcu nie ma nic lepszego niż dyniowe babeczki, po prostu mistrzostwo! W dzieciństwie zawsze gdy ktoś nawet słowem wspominał o dyni od razu wprost czułam jej okropny smak. Nie widziałam w niej nic dobrego, a moja opinia o dyni nie zmieniała się przez lata aż do teraz, kiedy to trafiłam na Twój blog
W końcu odkryłam jak smaczne może być to warzywo na słodko. Długo testowałam różne Twoje przepisy, ale ten jeden najbardziej zapadł mi w pamięć. W tym roku mogłam zrealizować go używając już własnoręcznie wyhodowanej dyni, satysfakcja niesamowita A te babeczki idealnie nadają się na szare, jesienne wieczory razem z kubkiem gorącego kakao. Bardzo dziękuję Ci za zmianę mojego nastawienia do dyni oraz wklejam zdjęcie mojego wypieku :D
Pozdrawiam, Agnieszka
PS: będę wdzięczna za instrukcję dodawania zdjęć w komentarzach, bo na chwile obecną nie widzę takiej opcji ;-(
Faktycznie przy wsystkich zmianach funkcja „się zgubiła” :(. Teraz przy dodawaniu komentarza poniżej jest guzik umożliwiający dodanie zdjęcia :)
Przepraszam za niedogodności :)
Te babeczki to kwintesencja jesiennych smaków i kolorów. Dlatego zostały wybrane przez mnie jako wypiek w Jesiennym Konkursie. U mnie zmodyfikowane, gdyż podane w formie tortu stanowiącego element jesiennej aranżacji mini słodkiego bufetu. W połączeniu z buraczanymi babeczkami z kremem pomarańczowym oraz marchewkowymi muffinami. Mamy zatem nie tylko jesienne kolory utrzymane w tonacji spadających liści, ale również ziemiste smaki smacznych polskich warzyw korzeniowych. Wszystko z rodzinnego gospodarstwa. To moje smaki jesieni. Mam nadzieję, że również innym przypadną do gustu :-)
Super, poproszę jeszcze o zdjęcie :)
w imieniu Aguri dorzucam zdjęcie :)
[…] już podawałam przepis na babeczki dyniowe i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz […]
Te babeczki najbardziej lubię. Zawsze je robię jak mam dynię w domu. Są tak pyszne, że niejednokrotnie specjalnie na te babeczki dynię mrożę w zamrażalniku, aby mieć na kolejny raz :-)
sezon dyniowy się zbliża i czas odnowić zapasy :)
[…] Krem zrobiłam według tego przepisu. […]
[…] nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto […]