Babeczki dyniowe

Zaktualizowany: 2023 17 października
babeczki dyniowe

Przepis na dyniowe babeczki z kremem maślanym

Babeczki dyniowe to pyszne nieduże słodkości, których głównym składnikiem jest dynia. Są one miękkie i wilgotne, a ich delikatny smak dyni wzbogacony jest cynamonem i imbirem. Babeczki te są udekorowane kremem maślanym, który nadaje im dodatkowej słodyczy i puszystości. To idealne babeczki na jesienne popołudnie, możecie je zjeść na deser, zabrać do pracy, lub spakować dzieciom do szkoły (wtedy polecam bez kremu na wierzchu ;)

dyniowe babeczki z kremem

Babeczki dyniowe – przepis krok po kroku

W sezonie jesiennym kiedy dynie są pyszne i soczyste warto wykorzystać je również w słodkich wypiekach. Koniecznie przygotujcie takie dyniowe babeczki z mojego przepisu i zachwyćcie się ich smakiem jak ja :)

babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne dyniowe babeczki z prostym kremem maślanym.
4 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 14
Kalorie 183 kcal
Składniki

składniki na babeczki dyniowe

składniki na krem maślany do babeczek dyniowych

Instrukcja
 

Jak zrobić dyniowe babeczki

  • Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki soli
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 200 g cukru
  • Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj.
    2 jajka
  • Dodaj ekstrakt z wanilii.
    1 łyżeczka wanilii
  • Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.
    około 250 g puree dyni
  • Masę nałóż do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 18-20 minut.

Jak zrobić krem do babeczek dyniowych

  • Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
    200 g masła
  • Zeskrob masło z boków miski i miksując dalej dodawaj mleko skondensowane.
    około 120 g słodzonego mleka skondensowanego
  • Na koniec miksuj przez 1-2 minuty na niskich obrotach.
  • Krem możesz podzielić na porcje i zafarbować barwnikiem spożywczym.
  • Gotowym kremem udekoruj babeczki.
Notatki
Kaloryczność podaję dla jednej babeczki bez kremu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 183kcalWeglowodany: 25gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe babeczki z dyni, babeczki z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszyste i wilgotne babeczki dyniowe

Babeczki z dynią i kremem – uwagi

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej :)

Tym razem zapraszam was na puszyste, mięciutkie babeczki dyniowe :)

Dynię trzeba wcześniej przygotować – zrobić z niej puree.

Tutaj polecam wam najbardziej dynię hokkaido – ma obłędny, intensywny kolor i jest zwarta.

Puree z tej dyni wychodzi bardzo gęste i nie rozrzedza za mocno ciasta na babeczki.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to na blogu jest przepis – zapraszam.

Z podanego przepisu wychodzi około 14 babeczek.

Możecie je podać po prostu posypane cukrem pudrem, albo ubić bitą śmietanę i dodać do niej odrobinę cukru pudru i cynamonu.

Możecie także zrobić prosty krem maślany :)

Jeśli lubicie dynię w wypiekach, to wypróbujcie również inne przepisy z dynią z bloga.

proste babeczki dyniowe
dyniowe babeczki z kremem

 

 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tych babeczek – jeszcze z 2012 roku :)

babeczki dyniowe 1
babeczki dyniowe 2
babeczki dyniowe 3
babeczki dyniowe 4
babeczki dyniowe 5

 

Przepis na babeczki z Joy of baking.

Polecane przepisy na babeczki z dodatkiem warzyw

Jeśli w swoich wypiekach lubisz korzystać nie tylko z owoców, ale również z warzyw. To koniecznie zobacz inne moje przepisy z ich dodatkiem. Tu polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2012 10 września

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. 0d3f9f96ed8d056657b8f50ae3bd39da?s=54&d=mm&r=g
    jola 2023 26 października w 23:10- Odpowiedz

    czy do kremu mozna tez dodac puree z dynii dla koloru ??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 27 października w 06:36- Odpowiedz

      Możesz trochę dodać, tylko musi być w temp. pokojowej, aby się krem nie zwarzył

  2. df7c96856718140c567872c88d2e53a9?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2014 15 listopada w 18:23- Odpowiedz

    Zobaczyłam Twój konkurs i nie mogłam nie wziąć udziału! W końcu nie ma nic lepszego niż dyniowe babeczki, po prostu mistrzostwo! W dzieciństwie zawsze gdy ktoś nawet słowem wspominał o dyni od razu wprost czułam jej okropny smak. Nie widziałam w niej nic dobrego, a moja opinia o dyni nie zmieniała się przez lata aż do teraz, kiedy to trafiłam na Twój blog
    W końcu odkryłam jak smaczne może być to warzywo na słodko. Długo testowałam różne Twoje przepisy, ale ten jeden najbardziej zapadł mi w pamięć. W tym roku mogłam zrealizować go używając już własnoręcznie wyhodowanej dyni, satysfakcja niesamowita A te babeczki idealnie nadają się na szare, jesienne wieczory razem z kubkiem gorącego kakao. Bardzo dziękuję Ci za zmianę mojego nastawienia do dyni oraz wklejam zdjęcie mojego wypieku :D
    Pozdrawiam, Agnieszka

  3. 3cb2a4bd632888c9f2fabf5b16d353cd?s=54&d=mm&r=g
    Aguri 2014 12 listopada w 11:28- Odpowiedz

    PS: będę wdzięczna za instrukcję dodawania zdjęć w komentarzach, bo na chwile obecną nie widzę takiej opcji ;-(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 12 listopada w 14:42- Odpowiedz

      Faktycznie przy wsystkich zmianach funkcja „się zgubiła” :(. Teraz przy dodawaniu komentarza poniżej jest guzik umożliwiający dodanie zdjęcia :)
      Przepraszam za niedogodności :)

  4. 3cb2a4bd632888c9f2fabf5b16d353cd?s=54&d=mm&r=g
    Aguri 2014 12 listopada w 11:27- Odpowiedz

    Te babeczki to kwintesencja jesiennych smaków i kolorów. Dlatego zostały wybrane przez mnie jako wypiek w Jesiennym Konkursie. U mnie zmodyfikowane, gdyż podane w formie tortu stanowiącego element jesiennej aranżacji mini słodkiego bufetu. W połączeniu z buraczanymi babeczkami z kremem pomarańczowym oraz marchewkowymi muffinami. Mamy zatem nie tylko jesienne kolory utrzymane w tonacji spadających liści, ale również ziemiste smaki smacznych polskich warzyw korzeniowych. Wszystko z rodzinnego gospodarstwa. To moje smaki jesieni. Mam nadzieję, że również innym przypadną do gustu :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 12 listopada w 11:29- Odpowiedz

      Super, poproszę jeszcze o zdjęcie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 12 listopada w 15:42- Odpowiedz

      w imieniu Aguri dorzucam zdjęcie :)

  5. Cukiniowe babeczki z malinowym kremem « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 30 sierpnia w 08:26- Odpowiedz

    […] już podawałam przepis na babeczki dyniowe  i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz […]

  6. 2f2be2e423d15856241e0922c4e3c911?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2013 25 sierpnia w 13:52- Odpowiedz

    Te babeczki najbardziej lubię. Zawsze je robię jak mam dynię w domu. Są tak pyszne, że niejednokrotnie specjalnie na te babeczki dynię mrożę w zamrażalniku, aby mieć na kolejny raz :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 25 sierpnia w 15:58- Odpowiedz

      sezon dyniowy się zbliża i czas odnowić zapasy :)

  7. Różyczkowy bukiet « Wypieki Beaty 2013 10 lutego w 13:29- Odpowiedz

    […] Krem zrobiłam według tego przepisu. […]

  8. Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej :) « Wypieki Beaty 2012 29 października w 08:17- Odpowiedz

    […] nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy