Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
Torty urodzinowe Kubusia

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej 🙂 Tym razem babeczki dyniowe 🙂

Samej dyni nie potrzeba tu dużo, więc jeśli będziecie gotować zupę dyniową wystarczy odłożyć trochę na babeczki 🙂 albo tak jak u mnie – miałam za dużo dyni do tarty, więc odłożyłam na później i wykorzystałam tutaj 🙂

Z podanego przepisu wychodzi około 14-16 babeczek.

babeczki dyniowe 1 

babeczki dyniowe 2 

babeczki dyniowe 3 

babeczki dyniowe 4 

babeczki dyniowe 5 

 

Babeczki dyniowe
 
Autor:
Składniki
składniki babeczek:
  • 195 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 113 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • około 250-300 g dyni
składniki kremu:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • pomarańczowy barwnik
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Najpierw przygotuj dynię - oczyść ją z pestek i włókienek. Jeśli możesz, to odziel też skórkę, ale jeśli dynia jest dość twarda, to ugotuj ją razem ze skórką i zdejmij ją dopiero po ugotowaniu. Miąższ dyni ostudź, a następnie zmiksuj, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i dokładnie odciśnij z wody (możesz ją wycisnąć przez gazę, albo pieluszkę tetrową).
  2. Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj. Dodaj ekstrakt z wanilii. Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.
  3. Masę nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut.
wykonanie kremu:
  1. Zagotuj razem mleko i mąkę, mieszaj aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i przestudź. Gdy będzie chłodne dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj masę budyniową i dokładnie razem miksuj. Na koniec dodaj barwnik pomarańczowy.
wykonanie dekoracji:
  1. Odłóż do woreczka strunowego łyżkę kremu. Na środek ostudzonej babeczki nałóż trochę kremu.
  2. Babeczkę zanuż w miseczce z pomarańczowym cukrem (żeby uzyskać taki cukier wystarczy wsypać cukier kryształ do woreczka, wsypać do niego trochę barwnika i dodać odrobinę - kropelkę - wody, a następnie wszystko dokładnie wymieszać), tak aby cukier dokładnie obkleił krem.
  3. Teraz wykałaczką zrób wyżłobienia podobne jak na dyni i nałóż w nie odłożony wcześniej krem.
  4. W środek wbij kawałeczek paluszka i kawałek zielonego żelka, który będzie służył jako wąsy dyni (takie żelki można kupić np. w Lidlu, jeśli wolisz, to możesz wąsy zrobić też z zabarwionego na zielono kremu).

W tym przepisie znalazły się aż trzy inspiracje – przepis na babeczki z Joy of baking, przepis na krem yoyomax12 i dekoracja od Karen Tack.

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
Torty urodzinowe Kubusia

Related Post