Reklama


Babeczki friands z jabłkami

Babeczki friands z jabłkami

 

babeczki bezowe

 

Babeczki friands, to wyjątkowe babeczki 🙂

Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące w środku.

To wszystko zasługa ciasta – trochę podobnego do ciasta na makaroniki, bo przygotowanego z białek i mielonych migdałów z jedynie odrobiną mąki, a chrupkość wierzchowi nadaje dodatkowo migdałowo-cynamonowa kruszonka.

Friandsy mogą być przygotowywane z różnych owoców, a ja zrobiłam je z jabłkami oraz z dodatkiem cynamonu i mielonego kardamonu – tak aby babeczki pasowały do świątecznego nastroju 🙂

Żółtka, które zostaną Wam po przygotowaniu babeczek możecie wykorzystać do zrobienia kremu angielskiego – tworzy on idealne połączenie z friandsami, a będzie również rewelacyjny do innych świątecznych ciast – szczególnie babek i ciast drożdżowych – taki gotowy krem angielski możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.

Ps. Na święta polecam również czekoladowe babeczki z kremem michałkowym 🙂

babeczki z jabłkami

 

babeczki friands

 

friands z jabłkami

 

babeczki na boże narodzenie

 

babeczki makaronikowe

 

babeczki z jabłkami

 

babeczki migdałowe

 

Babeczki frinads z jabłkami
 
Autor:
Składniki
kruszonka na babeczki:
  • 2 łyżki masła (około 30 g)
  • 50 g mąki pszennej
  • mała garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowy)
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
babeczki:
  • 140 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 140 g mielonych migdałów
  • 175 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 białka z dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 2 większe jabłka
krem angielski:
  • 4 żółtka
  • 250 ml tłustego mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii, albo cukier aromatyzowany wanilią - 4 łyżki
  • 4 łyżki cukru (tylko jeśli używasz wanilię w lasce)
Wykonanie
babeczki:
  1. Przesiej przez sito mąkę pszenną, mielone migdały i cukier puder.
  2. Jeśli zostaną na sicie kawałeczki migdałów, to przełóż je do oddzielnej miseczki i dodaj do nich składniki kruszonki - wszystko razem połącz palcami tworząc kruszonkę.
  3. Jabłka pokrój na ćwiartki, z części wykrój 12 plasterków o kształcie księżyca. Pozostałe jabłka obierz i pokrój w dość drobną kostkę.
  4. Masło na babeczki rozpuść i przestudź.
  5. Białka z jajek przełóż do miski i zmiksuj - do momentu aż się napuszą i zwiększą objętość, ale nie mogą być sztywne.
  6. Dodaj do białek przesiane przez sito migdały z mąką i cukrem i delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj, na koniec wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka.
  8. Nałóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do babeczek, albo do mini tart.
  9. Posyp wierzch friandsów kruszonką i na koniec wetknij w każdą babeczkę plasterek jabłka.
  10. Piecz w 170 stopniach (na terooobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 25 minut.
  11. Po upieczeniu ostudź.
krem angielski:
  1. Mleko zagotuj - uważaj aby nie wykipiało (jeśli używasz wanilię w lasce, to przekruj ją na pół i ostrym nożem wyciągnij ziarenka, dodaj je do mleka), a w tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  2. Ostrożnie wlej małym strumieniem zagotowane mleko i ciągle miksuj.
  3. Przelej masę znowu do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut - aż masa lekko zgęstnieje.
  4. Gotowy krem przelej do miseczki, przykryj wierzch folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni kremu) i schłódź krem w lodówce.
 

Przepis na babeczki friands pochodzi z magazynu BBC Goodfood (nr 6/2015).

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: