Najprostsze brownie
Tort serduszkowo-kwiatowy dla Beaty

Te babeczki hamburgery zrobią furorę na każdej imprezie – zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych 🙂

Ich wykonanie wymaga może troszkę więcej pieczenia, ale myślę, że dla takiego efektu warto.

Bułeczki sezamowe udają tu babeczki maślankowe według przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes”, mięso to brownie, a za dodatki służą barwiony na dwa kolory krem z serka mascarpone i białej czekolady oraz zabarwione na zielono wiórki kokosowe.

Możecie sami wymyślić stosowne dodatki – mój mąż jeszcze myślał o użyciu kiwi jako ogórka 🙂

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

babeczki hamburgery1

babeczki hamburgery3

babeczki hamburgery6

babeczki hamburgery2

babeczki hamburgery wspolne

Babeczki hamburgery
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 260 g mąki
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • ⅔ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie sezam
brownie:
  • 225 g rozpuszczonego masła
  • 400 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 220 g mąki
  • 60 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • okoł0o 50 ml śmietany kremówki
  • czerwony i żółty barwnik spożywczy
dodatkowo:
  • garść wiórek kokosowych
  • odrobina zielonego barwnika (najlepiej w żelu - jeśli jest w proszku, to trzeba go rozrobić w odrobinie wody)
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do foremki do babeczek.
  4. Możesz posypać po wierzchu sezamem.
  5. Piecz około 20 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  6. Gotowe babeczki ostudź.
wykonanie brownie:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
  3. Dodawaj mąkę na zmianę z rozpuszczonym masłem do masy jajecznej.
  4. Ciasto wyłóż do przygotowanej foremki (około 23/35 cm).
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka).
wykonanie kremu:
  1. Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę razem z kremówką.
  2. Dodaj ją do serka mascarpone i zmiksuj - odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  3. Podziel krem na dwie części - do jednej dodaj czerwony barwnik, a do drugiej żółty.
  4. Przełóż kremy do woreczków.
  5. Zielony barwnik dodaj do wiórek kokosowych i dokładnie wymieszaj.
złożenie:
  1. Przekrój babeczki mniej więcej na pół.
  2. Z brownie wykrój koła o średnicy babeczek.
  3. Na spodnią część babeczki nałóż żółty krem, na nim ułóż krążek z brownie.
  4. Nałóż krem czerwony i posyp go zielonymi wiórkami kokosowymi.
  5. Przykryj całość "czapeczką" z babeczki.
  6. Jeśli babeczki nie mają na sobie sezamu, to możesz go teraz przykleić, albo możesz użyć białe groszki z posypki.
  7. Dla lepszego efektu możesz wbić w babeczkę wykałaczkę 🙂

 

Najprostsze brownie
Tort serduszkowo-kwiatowy dla Beaty

Related Post