Red Velvet Brownie
Tarteletki tatin ze śliwkami

Dziś propozycja bardziej dla dorosłych – babeczki irish Coffee, czyli mocno kawowe z dodatkiem whiskey 🙂

Przepis znalazłam u Marthy Steward. Z podanej porcji otrzymacie około 16 sztuk babeczek.

 

 

 

 

Babeczki Irish Coffee
 
Autor:
Ilość: ok 16 sztuk
Składniki
składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru białego
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki whiskey
składniki kremu:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka whiskey
  • kawa rozpuszczalna do oprószenia
Wykonanie
  1. Kawę zalej wrzącą wodą i odstaw do przestudzenia.
  2. Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę, pojedynczo dodawaj do masy jajka. Mąkę połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko wlej do kawy. Dodawaj na zmianę mąkę i kawę, na koniec wlej whiskey.
  3. Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do ⅔ wysokości.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 20-22 minuty (do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudź.
  5. Przygotuj krem - kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj whiskey. Przy pomocy rękawa cukierniczego (albo po prostu łyżką) nałóż krem na babeczki. Na koniec oprósz je kawą rozpuszczalną.
  6. Smacznego 🙂

Red Velvet Brownie
Tarteletki tatin ze śliwkami

Related Post