Sernik straciatella
Chleb pszenny jak z piekarni

Jesień trwa, jabłek wszędzie od zatrzęsienia, więc dziś proponuję karmelowe babeczki z jabłkami.

Sam przepis jest wypadkową trzech różnych przepisów i pomysłów – same bebeczki (ze zmianami) pochodzą od Cathy z noblepig.com, dodatkowo wykorzystałam pomysł na słony karmel ze strony ledelicieux.com oraz przepis Marthy Steward na krem karmelowy. Z tego połączenia wyszło coś pysznego –  świetne jabłkowe, wilgotne babeczki z lekką nutą karmelu, a do tego słodko-słony krem karmelowy 🙂

Sos karmelowy można przygotować sobie wcześniej i przechować do momentu kiedy będzie potrzebny.

Spróbujcie koniecznie 🙂

Z podanej porcji wyjchodzi około 16-18 babeczek (a może nawet więcej :))

 

Babeczki karmelowo-jabłkowe
 
Autor:
Ilość: ok 18 sztuk
Składniki
składniki karmelu:
  • 225 g cukru
  • 75 ml wody
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka soli
składniki babeczek:
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki białego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 jabłka - obrane i starte na tarce na grubych oczkach
  • 1-2 łyżki karmelu (tego powyżej)
składniki kremu:
  • 2 białka
  • ¼ szklanki cukru
  • 170 g miękkiego masłą
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ⅓ szklanki karmelu (ja dałam więcej)
Wykonanie
  1. Cukier i wodę podgrzej w garnuszku, aż cukier się rozpuści, dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę gotuj aż nabierze karmelowego koloru. Wtedy wlej ostrożnie śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sól. Karmel odstaw do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrami. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do jajek dodaj wanilię i olej. Wsyp po trochu mieszaninę mąki, a na koniec dodaj starte jabłka. Masę wyłóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przestudź i na koniec udekoruj kremem karmelowym.
  3. Białko i cukier umieść w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą, mieszaj lekko do momentu rozpuszczenia cukru. Zdejmij miseczkę i ubij mikserem na puszystą i lśniącą masę. Stopniowo (po łyżce) dodawaj miękkie masło i dokładnie miksuj. Dodaj wanilię i masę karmelową. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka i udekoruj babeczki. Po wierzchu możesz polać pozostałym karmelem.

Sernik straciatella
Chleb pszenny jak z piekarni

Related Post