Pochyłe galaretki 🙂
Tort Nerf

 

Dorota z Moich Wypieków skusiła mnie na babeczki kawowo-chałwowe 🙂

Bardzo lubię chałwę, ale wypieki z jej dodatkiem czasem mi smakują, a czasem nie – babeczki mi smakowały 🙂

Ciasto jest z wyczuwalym kawowym smakiem, a krem z dodatkiem chałwy jest przepyszny – przyznaję się, że wyjadałam go z garnka i prosto z rękawa cukierniczego 😉

Całość jest bardzo szybka (krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej), prosta i niezmiernie smaczna – polecam!

Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek.

kawowo-chałwowe3

kawowo-chałwowe1

kawowo-chałwowe2

 

Babeczki kawowo-chałwowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 90 ml oleju (6 łyżek)
  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego (dałam trochę więcej)
krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g chałwy np. chałwy królewskiej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • dodatkowo - odrobina pokruszonej chałwy do dekoracji
Wykonanie
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej z pokruszoną chałwą - mieszaj, aż chałwa się rozpuści.
  2. Masę schłódź w lodówce - najlepiej przez calą noc.
  3. Ubij masę mikserem, dodaj stopniowo serek mascarpone i miksuj, aż się dobrze połączy.
babeczki:
  1. W dużej misce połącz razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce połącz mokre składniki.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
  4. Nałóż ciasto do papilotek (mniej wiecej do ⅔ wyskokości).
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut (ja piekłam na termoobiegu przez 20 minut) - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
  6. Ostudź babeczki, udekoruj kremem i pokruszoną chałwą.

 

Pochyłe galaretki 🙂
Tort Nerf

Related Post