Ciasteczka z jabłkami
Sernik japoński

coconut cupcakes

 

Lubicie kokosanki – niewielkie ciasteczka z wiórek kokosowych i białek?

Jeśli tak, to pokochacie te babeczki 🙂

One również zrobione są z masy wiórek kokosowych i białek (jeśli akurat białka się Wam zbierają i nie wiecie co z nimi zrobić, to te babeczki będą idealnym rozwiązaniem).

Leciutkie, aromatyczne i przepyszne.

Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy – na prawdę warto dla nich zgrzeszyć 😀

Przepis jest autorstwa Donny Hay – ja jedynie zdecydowanie ograniczyłam ilość cukru (myślę, że w mojej wersji ilość cukru jest zupełnie wystarczająca, ale dla wszystkich, co lubią bardzo słodkie wypieki podam w przepisie wersję oryginalną).

Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek.

babeczki kokosowe donny hay_1

babeczki kokosowe donny hay_3

coconut cupcakes

babeczki kokosowe donny hay_5

babeczki kokosowe donny hay_6

coconut cupcakes

Babeczki kokosowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 szklanka (80 g) wiórków kokosowych
  • 1 szklanka (oryginalnie 1 szklanka i ⅔ szklanki) cukru pudru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
czekolada:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Do dużej miski włóż wszystkie składniki babeczek (białka mają być nieubite) - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  2. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki (wyjdzie ich około 12).
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 12-15 minut - do suchego patyczka.
  4. Gotowe babeczki ostudź.
  5. Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, dodaj połamane na kawałki czekolady i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa nabierze gładkości.
  6. Lekko ostudź czekoladę, a następnie udekoruj nią babeczki.

 

Ciasteczka z jabłkami
Sernik japoński

Related Post