Babeczki lekko piernikowe

Zaktualizowany: 2023 9 października
babeczki lekko piernikowe

Przepis na babeczki piernikowe

Jeśli lubisz czekoladowe słodkości, a zimą uwielbiasz aromat piernika rozchodzący się po domu, to upiecz takie babeczki lekko piernikowe. Babeczki o pysznym korzennym smaku i aromacie mają w środku ukrytą niespodziankę w postaci powideł śliwkowych. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na piernikowe babeczki i upiecz je swojej rodzinie.

babeczki piernikowe

Babeczki lekko piernikowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piernikowe smaki w swoich słodkich wypiekach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

piernikowe1

Babeczki piernikowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne świąteczne piernikowe babeczki z polewą czekoladową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 22 minut
Czas całkowity 52 minut
Porcje 12 -14 sztuk
Składniki

składniki na babeczki piernikowe

składniki na polewę czekoladową do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki piernikowe

  • Masło rozpuść razem z czekoladą (możesz to zrobić w mikrofalówce – podgrzewaj przez około 1 minutę i dokładnie wymieszaj, jeśli całość się nie połączyła i czekolada się nie rozpuściła, to podgrzej jeszcze przez chwilkę).
    120 g masła, 55 g gorzkiej czekolady
  • Do czekolady i masła dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
    50 g gorzkiego kakao
  • Jajka ubij z cukrem i wanilią na puszystą masę.
    2 jajka, 150 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
    125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodaj lekko przestudzoną czekoladę.
  • Dodaj do ciasta suche składniki na zmianę ze śmietaną i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
    120 ml kwaśnej śmietany
  • Do przygotowanych papilotek nałóż mniej więcej po dużej łyżeczce ciasta, wyrównaj i nałóż po łyżeczce powideł.
    powidła śliwkowe
  • Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-22 minuty (babeczki sporo urosną).
  • Upieczone babeczki przestudź i udekoruj czekoladą (czekoladę rozpuść z masłem lub śmietaną kremówką i posmaruj po wierzchu).
    100 g czekolady, 30 g masła
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki pierniczkowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Piernikowe babeczki z polewą czekoladową – uwagi

Przepis na te babeczki piernikowe wypatrzyłam na Moich wypiekach i od razu trafiły na moją listę do szybkiego wypróbowania.

Jak zwykle się nie zawiodłam :)

Babeczki są rewelacyjne – mocno czekoladowe (raczej mało słodkie), do tego mięciutkie, a w środku czeka niespodzianka z rozpływających się powideł (ja wykorzystałam swoje domowe śliwki smażone z kakao).

Dodatek przypraw nadaje im delikatny korzenny smak, a gruba warstwa czekolady na wierzchu, to już szczyt rozpusty :)

Spróbujecie koniecznie :)

Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sporych babeczek.

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na babeczki o różnych smakach. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na piernikowe wypieki

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie piernikowe wypieki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 28 grudnia