Reklama


Babeczki marchewkowo-sernikowe

Makaroniki wielkanocne
Babeczki mascarpone na Wielkanoc

Babeczki marchewkowo-sernikowe

 

babeczki marchewkowo-sernikowe

 

Babeczki marchewkowo-sernikowe będą idealne na weekendowy deser do kawy czy też herbaty (albo kakao dla dzieci :)), ale również na pewno znajdą wielu amatorów przy wielkanocnym stole 😀

Marchewka nadaje babeczkom nie tylko smak i słodycz, ale również sprawia że są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jeśli dołożycie do nich trochę nadzienia twarogowego, to babeczki będą jeszcze smaczniejsze i jeszcze wilgotniejsze 🙂

Do ciasta dodałam korzenne przyprawy – cynamon i domową mieszankę do piernika – babeczki marchewkowe bardzo lubią takie dodatki.

Masa twarogowa jest bardzo prosta – zmieszałam po prostu twaróg na sernik z odrobiną cukru pudru i tyle – możecie też użyć serek typu philadelphia, albo np. serek almette naturalny.

Z przepisu otrzymacie około 18-20 babeczek.

Wypróbujcie również przepis na moje pierwsze babeczki marchewkowe, albo babeczki twarogowo-gruszkowe 😀

 

babeczki marchewkowo-sernikowe

 

babeczki z twarogiem

 

muffinki marchewkowe

 

babeczki marchewkowe z serem

 

babeczki z serem

 

babeczki marchewkowe

 

Babeczki marchewkowo-sernikowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
babeczki:
  • 225 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g drobno tartej marchewki
  • 250 g twarogu sernikowego lub naturalnego gęstego twarożku na kanapki
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
krem:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej lub karmelowej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • trochę posiekanych orzechów do posypania
Wykonanie
babeczki:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj porcjami, na zmianę, mąkę i olej, na koniec dodaj tartą marchewkę i wymieszaj.
  4. Twarożek zmieszaj z cukrem pudrem.
  5. Do papilotek nałóż po łyżce ciasta, na wierzchu ułóż łyżeczkę twarogu i przykryj go ciastem marchewkowym.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie dodaj do serka mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i miksuj do połączenia. Nałóż krem na babeczki i posyp posiekanymi orzechami.

 

 

carrot and cheese cupcakes

Makaroniki wielkanocne
Babeczki mascarpone na Wielkanoc

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: