Orzechowe miniserniczki
Ulubione ciasteczka orzechowe

Przepis na te babeczki znalazłam w książce „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolly i tak mnie zaintrygował, że ciągle do niego wracałam, tylko nie miałam czasu na wypróbowanie.

Teraz powoli ogarnia mnie nastrój bożonarodzeniowy i znowu sobie przypomniałam o tych babeczkach.

Przepis jest bardzo prosty, babeczki wychodzą przepyszne i świetnie się sprawdzą zarówno w święta (dzięki aromatowi pomarańczy i makowi), jak i na codzień 🙂

Spróbujcie koniecznie 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 18 babeczek.

 

Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami
 
Autor:
Ilość: 18
Składniki
  • 225 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 225 g cukru
  • 225 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka suchego maku
  • 100 g suszonej żurawiny (lekko rozdrobnionej)
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy (ewentualnie można zastąpić ją odrobiną aromatu pomarańczowego)
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mak i żurawiny. Masę nałóż do papilotek do ⅔ wysokości.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
  3. Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy.

Orzechowe miniserniczki
Ulubione ciasteczka orzechowe

Related Post