Babeczki pomarańczowo-waniliowe

Zaktualizowany: 2024 4 stycznia
babeczki pomarańczowo-waniliowe

Przepis na pomarańczowe babeczki z wanilią

Przepis na babeczki pomarańczowo-waniliowe to połączenie soczystego smaku pomarańczy z delikatnością wanilii, tworzące harmonijny i pyszny smak. Te puszyste i aromatyczne babeczki, wzbogacone świeżym sokiem z pomarańczy i wanilią, stanowią doskonały wybór na słodki deser czy towarzysza popołudniowej kawy. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych babeczek jest łatwe i przyjemne, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. Odkryj rozkosz w każdym kęsie tych pysznych babeczek pomarańczowo-waniliowych.

babeczki z pomarańczami i kremem z białej czekolady

Babeczki pomarańczowo-waniliowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i lekko wilgotne babeczki o owocowym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowo-waniliowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne waniliowe babeczki z pomarańczami i białą czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na babeczki pomarańczowo-waniliowe

  • 2 szklanki mąki pszzennej ((300 g))
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki (180 ml)
  • 1 łyżka skórki (startej z pomarańczy)
  • 60 ml soku pomarańczowego (z jednej średniej pomarańczy (1/4 szklanki ))
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 laska wanilii (same ziarenka wyciągnięte z niej)
  • 110 g masła (miękkiego )
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 2 jajka (rozmiar L)

składniki na krem z białej czekolady

składniki na kandyzowane pomarańcze:

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki pomarańczowo-waniliowe

  • Zmiksuj masło razem z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 1 szklanka cukru
  • W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą.
    2 szklanki mąki pszzennej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmieszaj kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy.
    3/4 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka skórki, 60 ml soku pomarańczowego
  • Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.
    1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 laska wanilii
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    2 jajka
  • Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
  • Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.

Jak zrobić krem z białą czekoladą

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj – schowaj krem do lodówki na czas przygotowania kandyzowanych pomarańczy.
    250 g serka mascarpone

Jak zrobić kandyzowane pomarańcze:

  • Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.
    1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru
  • Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.
    2 pomarańcze
  • Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas – gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
  • Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.

Babeczki pomarańczowo-waniliowe – wykończenie:

  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.
  • Na wierzchu ułóż po plasterku pomarańczy.
Prywatne
Słowa kluczowe bananowe babeczki z pomarańczami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki waniliowe z pomarańczami

Pomarańczowe babeczki z wanilią – uwagi

Dołączam dziś do mojej kolekcji kolejne babeczki – babeczki pomarańczowe z wanilią i kremem z białą czekoladą. Są one przepyszne, delikatne w smaku, mięciutkie i trudno poprzestać na jednej. Szczególnie gdy podane są w towarzystwie kremu z serka mascarpone i białej czekolady oraz kandyzowanej pomarańczy. Popatrzcie sami – już od samego oglądania robi się człowiekowi lepiej.

Dekoracja z pomarańczy, to jak dawka słońca i ciepła, których ostatnio jak na lekarstwo. Babeczki pomarańczowe wyglądają obłędnie, a do tego równie świetnie smakują :) Na dodatek  zrobione są ze sporej ilości masła, dzięki temu nie wysychają i są rewelacyjne nawet po kilku dniach (trzeba je tylko przechowywać w szczelnym pojemniku).

Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Autorka podaje, że to porcja na 12 sztuk, ale mi wyszło 13 babeczek upieczonych w dużych papilotkach (a niektóre to nawet uciekały).

Zapraszam również Was po to słońce na talerzu :)

A więcej przepisów na pyszne babeczki znajdziecie oczywiście na moim blogu – zapraszam!

babeczki pomarańczowo-waniliowe_7

Polecane przepisy na babeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste babeczki. Na blogu jest ich ogromny wybór. Każdy inny i o innym smaku. Na pewno znajdziesz tu przepisy idealne dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 2 lutego