Reklama


Babeczki ponczowe

Babeczki ponczowe

 

babeczki ponczowe

 

Babeczki ponczowe, to takie małe, rozpływające się w ustach i obłędne babeczki mocno nasączone syropem rumowym, podane z bitą śmietaną i owocami.

Ciężko się im oprzeć, bo znikają z talerza nie wiadomo kiedy 🙂

Swoją niezwykłą delikatność i wilgotność babeczki zawdzięczają pływaniu – tak, tak – pływaniu w ciepłym syropie z dodatkiem rumu (lub aromatu rumowego).

Drożdżowe babeczki chłoną ten syrop jak gąbka i dzięki temu długo zachowują świeżość i co oczywiste –  nie wysychają 🙂

Babeczki ponczowe były dawniej bardzo popularne w Polsce, może to za sprawą bardzo popularnej we Francji babki Savarin.

Babka Savarin to duża baba drożdżowa pieczona w formie z kominkiem, następnie mocno nasączana syropem i podana z bitą śmietaną, którą nakłada się do dziury po formie i owocami – jeśli babka podawana jest na ciepło, to nie dodaje się kremówki tylko same owoce pogrzane w syropie.

Jeśli chcecie to z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę, albo właśnie około 16 takich rozkosznych babeczek jakie upiekłam ja 🙂

Może jest z nimi trochę więcej roboty, bo trzeba każdą babeczkę oddzielnie „ogarnąć” za to myślę, że takie babeczki będą się doskonale prezentowały na świątecznym stole 🙂

Jeśli lubicie drożdżowe babki to koniecznie też wypróbujcie przepis na pyszną, maślaną babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową 😀

Przepis na te babeczki ponczowe pochodzi z książki „Ciastkarstwo” autorstwa B. Deschamps i J-P. Deschaintre.

 

babeczki ponczowe

 

wielkanocne babeczki

 

babeczki na wielkanoc

 

babeczki z kremem

 

babki ponczowe

 

babeczki drożdżowe

 

Babeczki ponczowe
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
syrop:
  • 350 g cukru
  • 700 ml wody
  • około 5 łyżek rumu (lub 1,5 łyżki aromatu rumowego) - może być też inny aromat, albo wrzucona skórka z cytryny lub pomarańczy
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżeczką mąki, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W misie umieść mąkę, sól i jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
  3. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło - wyrób razem z ciastem.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć.
  6. Przełóż ciasto do małych foremek na babki - możesz piec babki porcjami, albo do jednej normalnej formy na babkę z kominkiem.
  7. Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  8. Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 20 minut - jeśli pieczesz jedną dużą babkę to piecz ją 40-50 minut - do suchego patyczka.
  9. Babeczki po upieczeniu ostudź.
  10. W rondelku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo skórkami z cytrusów), wkładaj po kilka babeczek i każdą mocz po około 1-2 minuty - w trakcie obróć babeczki.
  11. Przełóż na kratkę aby spłynął nadmiar syropu.
  12. Wierzch babeczek polej jeszcze odrobiną syropu, albo likierem - np. wiśniowym.
  13. Przed podaniem babeczki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
 

 

Related Post

Reklama

  • Co jak co ale brzmi to intrygująco jednak procentowe babeczki na pewno zachwyciłyby najbardziej naszych rodziców xDm

%d bloggers like this: