Puszyste bułeczki dyniowe
Ekspresowa rolada z jabłkami

Babeczki red velvet na Halloween – strasznie pyszne 😉

 

babeczki na halloween

 

Babeczki red velvet przygotowałam jako podstawę do babeczek halloweenowych.

Już wcześniej pojawił się na blogu na te czerwone babeczki, ale teraz skorzystałam z innego przepisu (użyłam przepis Marthy Stewart z książki „Cupcakes”).

Babeczki dodatkowo wypełniłam frużeliną wiśniową – aby było bardziej „krwawo” 😉

Udekorowałam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz pająkami i diabełkami z masy cukrowej (śmietana kremówka rozpuszcza masę cukrową, więc wszelkie dekoracje należy nakładać bezpośrednio przed podaniem, albo trzeba zrezygnować z kremu z kremówką).

Sam pomysł na halloweenową dekorację zaczerpnęłam z internetu.

Moje dzieci były zachwycone tymi babeczkami i orzekły, że są pyszne 🙂

Na blogu znajdziecie również inne halloweenowe przepisy i pomysły, więc serdecznie zapraszam 😀

Podaję przepis na około 12 babeczek.

Ps. Zrobiłam babeczkom mnóstwo zdjęć 😉

babeczki czekoladowe

 

babeczki red velvet

 

diabelskie babeczki

 

babeczki na halloween

 

babeczki red velvet

 

babeczki z pająkiem

 

babeczki red velvet

 

babeczki z wiśniami

 

Babeczki red velvet na Halloween
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • około ¼ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki maślanki
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu winnego
frużelina:
  • 200 g wiśni (użyłam mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • odrobina wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
  • czerwony barwnik w żelu
dodatkowo:
  • czarna masa cukrowa
Wykonanie
frużelina:
  1. Wiśnie umieść w rondelku, wlej odrobinę wody, dodaj cukier i zagotuj.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie zimnej wody, dodaj do niej trochę soku z gotujących się wiśni, wymieszaj i wlej do wiśni.
  3. Zamieszaj energicznie i gdy wiśnie zgęstnieją zdejmij je z ognia i ostudź.
babeczki:
  1. Zmieszaj razem mąkę, kakao oraz sól.
  2. Jajko zmiksuj z cukrem i olejem, dodaj ekstrakt z wanilii.
  3. Do mokrych składników dodaj mąkę na zmianę z maślanką, dodaj czerwony barwnik spożywczy.
  4. Sodę zmieszaj z octem i dodaj do ciasta - krótko zmiksuj.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź,a następnie nożem wytnij w środku każdej babeczki dołek.
  8. Do każdego dołka nałóż trochę frużeliny wiśniowej.
krem:
  1. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
  2. Miksuj aż masa będzie gęsta - jeśli robisz czerwony krem, to dodaj na koniec trochę czerwonego barwnika w żelu.
  3. Krem przełóż do woreczka i wyciśnij go na babeczki, tak aby przykryć frużelinę.
wykończenie:
  1. Z czarnej masy cukrowej ulep pająki oraz diabelskie różki i ogonki - pająkom możesz zrobić przy pomocy wykałaczki oraz odrobiny czerwonego kremu oczy 🙂
  2. Ozdoby nałóż na babeczki tuż przed podaniem.

 

babeczki red velvet

Puszyste bułeczki dyniowe
Ekspresowa rolada z jabłkami

Related Post