Reklama


Babeczki truskawkowe z lukrem

Babeczki truskawkowe z lukrem

 

babeczki truskawkowe

 

Zobaczyłam ten przepis i powiedziałam „robię je” 😀

Wyjęłam formę do donutów, spojrzałam na nią i sobie pomyślałam „nie” – przepis jest na 6 donatów, a ja mam formę na 12 – bez sensu. Zamiast w formie do donutów upiekę ciasto w małych foremkach na babeczki z kominkiem, mam akurat 6, więc będzie idealnie.

Zrobiłam szybko ciasto – wszystko zajmuje jakieś 10 minut z krojeniem truskawek.

Nałożyłam ciasto do foremek i się okazało, że zostało mi jeszcze sporo ciasta – hmmm.

Mówię do męża, aby mi wyjął silikonowe foremki do zwykłych babeczek – dał mi 4 – nałożyłam ciasto i dalej jeszcze mam ciacho w misce – hmm.

Dostałam jeszcze 4 foremki i wtedy było akurat 😀

Tak więc „ten tego” – ja też chcę taką ogromną formę do donutów, gdzie z tego przepisu wychodzi 6 pączków – muszą być one gigantyczne (i w tym momencie ogromnie się cieszę, że jednak nie zdecydowałam się na podwójną porcję ciasta ;)).

O ile więc mniej więcej 14 babeczek nie jest dla was za mało, to jednak nie podwajacie ilości ciasta 😉

A jakby ktoś miał namiary na taką fajną duuuużą formę na donuty sztuk 6, to uprzejmie proszę o linka w komentarzu, albo nazwę producenta 😀

A po inne donuty zaglądajcie tutaj na bloga.

Ps. A ten lukier truskawkowy jest przeeeepyszny 🙂

 

strawberry cupcakes

 

 

 

 

 

Babeczki truskawkowe z lukrem
 
Autor:
Składniki
babeczki:
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 230 g jogurtu naturalnego
  • 35 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • około 80-100 g drobno pokrojonych truskawek zmieszanych z łyżką mąki
lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 2 większe truskawki
  • opcjonalnie odrobina mleka
Wykonanie
  1. W misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
  2. W drugiej misce zmieszaj jogurt naturalny, cukier, olej i jajko.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Dodaj truskawki oprószone mąką i delikatnie wymieszaj.
  5. Ciastem napełnij około 12-14 papilotek na babeczki.
  6. Piecz w 160 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Cukier puder zmieszaj z pokrojonymi truskawkami, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
  9. Jeśli lukier jest za gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
  10. Lukrem posmaruj babeczki, a ich wierzch udekoruj świeżymi truskawkami.
 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: