Chlebek ciabatta z oliwkami
Babeczki dla maluszka, na chrzest

Sezon na truskawki się skończył, ale nie oznacza to, że nie możemy dalej się cieszyć smakiem truskawek w naszych wypiekach. Wystarczy zrobić babeczki z użyciem budyniu i dżemu truskawkowego 🙂

Babeczki wychodzą mięciutkie i sprężyste. Można je zrobić używając tylko jednej miski, więc nie będziecie mieli sterty garów do sprzątania 🙂

Proponuję podać je posypane jedynie cukrem pudrem, albo z kremem twarożkowym.

Z podanej porcji wychodzi około 18 babeczek.

Można je też zapakować na prezent i podarować bliskim 🙂

babeczki truskawkowe 

babeczki truskawkowe 

babeczki truskawkowe 

 

Babeczki truskawkowe
 
Autor:
Ilość: ok 18 sztuk
Składniki
składniki ciasta:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki budyniu truskawkowego
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko i jedno żółtko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (ja użyłam takiego domowej roboty)
krem twarożkowy:
  • około 250-300 g kremowego twarożku sernikowego
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (ilość do smaku)
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misie umieść najpierw wszystkie suche składniki, teraz dodaj mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
  3. Ciasto nałóż do przygotowanych foremek do ⅔ wysokości (babeczki sporo rosną). Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  4. Ostudź na kratce.
  5. Zmiksuj albo wymieszaj razem twarożek i dżem, nałóż na przestudzone babeczki.

Chlebek ciabatta z oliwkami
Babeczki dla maluszka, na chrzest

Related Post