Czekoladowo-malinowy tort z Celestią
Chipsy gruszkowe

 

Zapraszam dziś na mały wynalazek – babeczki twarogowo-gruszkowe z serkiem Almette jabłko-gruszka 🙂

Serek użyłam tu zarówno do babeczek jak i do ich dekoracji.

W babeczkach twarożek jest dodany do ciasta, a ich wierzch posmarowałam lukrem twarożkowym 🙂

Serek był dla mnie jesienną inspiracją, dlatego babeczki usiane są też gruszkami pod kilkoma postaciami – do ciasta dałam świeże pokrojone w kostkę, a do dekoracji użyłam gruszki karmelizowane i chipsy gruszkowe.

Jesienny smak i aromat podkreśla dodatkowo rozgrzewający cynamon.

Przepis na babeczki i lukier twarożkowy jest bardzo prosty i szybki do wykonania (tak na prawdę nie potrzebujecie nawet miksera), więc mam nadzieję, że wielu z Was skusi się na niego 🙂

Podana porcja jest na około 12-15 babeczek.

twarogowo-gruszkowe1

twarogowo-gruszkowe3

twarogowo-gruszkowe4

twarogowo-gruszkowe5

Babeczki twarogowo-gruszkowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g serka Almette jabłko-gruszka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 duża gruszka pokrojona w niedużą kostę
lukier twarogowy:
  • 150 g serka Almette jabłko-gruszka
  • 150 g sera na serniki (albo jeszcze jedno Almette)
  • ewentualnie łyżeczka lub dwie cukru do smaku
  • dodatkowo:
  • gruszka do dekoracji
Wykonanie
babeczki:
  1. Zmieszaj razem mokre składniki (razem z twarogiem).
  2. W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i razem wymieszaj (mogą pozostać lekkie grudki).
  4. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do ⅔ wysokości.
  5. Do każdej babeczki włóż po kilka kostek pokrojonej gruszki.
  6. Piecz w 180 stopniach (lub w 170 stopniach na termoobiegu) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu babeczki ostudź.
lukier:
  1. Obydwa twarogi zmieszaj razem aż będą gładkie - jeśli trzeba, to daj do smaku cukier.
  2. Posmaruj masą wierzch babeczek.
  3. Udekoruj gruszkami.

 

Przepis własny.

Czekoladowo-malinowy tort z Celestią
Chipsy gruszkowe

Related Post