Keksowe renifery
Wesołych Świąt 🙂

To już ostatni przedświąteczny przepis – dam Wam szansę na spokojne przejrzenie wszystkich moich propozycji i wybór tych najlepszych 🙂

Chciałam Wam zaproponować pyszne babeczki z białą czekoladą i smaku klementynek – w trakcie pieczenia po domu roznosił się nieziemski zapach 🙂

Babeczki jak zwykle są szybkie do przygotowania i bardzo proste 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sztuk.

biala czekolada i klementyki1

biala czekolada i klementyki2

biala czekolada i klementyki3

 

Babeczki z białą czekoladą i klementynkami
 
Autor:
Ilość: 12-14 sztuk
Składniki
  • 110 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 110 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 85 g białej czekolady (ja użyłam całą :D)
  • 140 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z trzech klementynek
  • sok wyciśnięty z dwóch klementynek
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do masy na zmianę z rozpuszczonym masłem. Na koniec dodaj skórkę i sok z klementynek, oraz rozdrobnioną czekoladę (następnym razem czekoladę rozpuszczę razem z masłem zamiast ją siekać).
  2. Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do ⅔ wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka)
  3. Po upieczeniu babeczki przestudź i udekoruj 🙂

 

Przepis znalazłam na stronie The extraordinary art of cake 🙂

Keksowe renifery
Wesołych Świąt 🙂

Related Post