Szkolna drożdżówka pełnoziarnista
Pumpkin spice latte

babeczki jabłkowe_1

Zapraszam na babeczki z jabłkiem prosto z Anglii 🙂

No dobra, dobra, może nie prosto z Anglii, ale niewiele się pomyliłam. Przepis pochodzi z 5 numeru BBC Good Food.

Znajdziecie go w gazecie pod nazwą babeczki z jabłkiem i kruszonką.

Troszkę uprościłam przepis (który oryginalnie jest kilkuetapowy) i przedstawiam Wam tą szybsza i prostszą wersję (moja modyfikacja dotyczy tejże „kruszonki”). Autorka przepisu piekła dodatkowo ciasteczka i kruszyła je aby użyć je jako kruszonkę. Ja sobie darowałam pieczenie ciastek i po prostu użyłam gotowe ciasteczka owsiane 🙂 – tak, wiem, sprytna jestem 😀

Same babeczki są delikatne i puszyste (jak przystało na babeczki typu biszkoptowego), za to dzięki dużej ilości jabłek zachowują wilgotność i nie wysychają 🙂

Fajny jest pomysł na zrobienie kremu ze śmietany kremówki i budyniu (otrzymacie wtedy trochę bardziej kaloryczny budyń, za to będzie się lepiej nadawał do nakładania i będzie trzymał swoją formę). Ten budyń, to ma być taka szybka wersja kremu angielskiego 🙂

Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek, chociaż autorka podaje liczbę 12.

Ps. Podaję zmniejszoną o połowę ilość kremu, bo wg mnie tyle w zupełności wystarczy. W przepisie użyłam olej zamiast masła (akurat całe wyszło), więc możesz olej zastąpić masłem – wtedy zmiksuj je z cukrem.

babeczki jabłkowe_3

babeczki jabłkowe_4

babeczki jabłkowe_5

Babeczki z jabłkiem
 
Autor:
Składniki
krem a la krem angielski:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
babeczki:
  • 2-3 jabłka obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę (około 325 g)
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu
  • 140 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • kilka ciasteczek np. owsianych drobno pokruszonych lub zmielonych
Wykonanie
krem:
  1. Odlej około 50 ml śmietany kremówki, rozpuść w niej budyń i cukier, a resztę śmietany zagotuj.
  2. Dodaj śmietanę z budyniem do gotującej się śmietany i energicznie wymieszaj.
  3. Zdejmij garnek z ognia, przykryj wierzch woreczkiem (tak aby przykleił się do budyniu) i schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.
babeczki:
  1. Jajka zmiksuj z olejem na puszystą białą masę.
  2. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem - miksuj całość na małych obrotach.
  4. Dodaj wanilię i jabłka obtoczone w proszku budyniowym - delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Piecz w 160 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź.
  8. Schłodzony krem krótko zmiksuj, nałóż na babeczki i posyp wierzch pokruszonymi ciastkami.

 

Szkolna drożdżówka pełnoziarnista
Pumpkin spice latte

Related Post