Odwrócone ciasto rabarbarowe
Omlety Bartka

W tym roku truskawki bardzo obrodziły i wszędzie jest ich masa – na dodatek w bardzo dobrej cenie 🙂 Korzystam więc ile się da i oto kolejny przepis z truskawkami – tym razem na babeczki.

Truskawki (w postaci musu) dodajemy do samego ciasta, dodatkowo też dekorujemy nimi babeczki.

Przepis znalazłam tutaj (robiłam z połowy porcji) – zrezygnowałam tylko z kremu maślanego (myślę, że to średni pomysł w czasie upałów) i nie dodawałam do ciasta barwnika.

Z podanej porcji otrzymacie co najmniej 12 sztuk.

z truskawkami

z truskawkami

z truskawkami

z truskawkami

z truskawkami

Babeczki z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
składniki ciasta:
  • ok. 100 g truskawek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki mleka
  • 110 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 białka
składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmiksuj truskawki na mus.
  3. W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce zmieszaj razem mus truskawkowy i mleko.
  5. Zmiksuj cukier z jajkiem i białkami.
  6. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę, mleko i roztopione masło.
  7. Przełóż ciasto do papilotek -max do wysokości ⅔, bo babeczki dość mocno rosną.
  8. Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe). Gotowe babeczki wystudź.
wykonanie kremu:
  1. Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj do niej cukier puder i w porcjach serek mascarpone.
  2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
  3. Udekoruj świeżymi truskawkami.

 

Odwrócone ciasto rabarbarowe
Omlety Bartka

Related Post