Rolada truskawkowa
Bułki do hamburgerów

Na babeczki z zieloną herbatą miałam ochotę już od dłuższego czasu, tylko ciągle coś innego mi do piekarnika wskakiwało 🙂

Wreszcie przyszła na nie pora – może czekały na świeże czereśnie 😉

Do ich upieczenia niezbędna jest zielona herbata, ale nie w swej tradycyjnej liściastej formie, ale w postaci proszku – znana jako matcha powder (ja swoją kupiłam na allegro).

Przepis na te babeczki znalazłam tutaj – ale wykorzystałam jedynie część dotyczącą samego ciasta, reszta to już moja „inicjatywa”.

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

 

Babeczki z zieloną herbatą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12 sztuk
Składniki
babeczki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku matcha
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, albo łyżeczka cukru waniliowego
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
dodatkowo:
  • ulubiony dżem
Wykonanie
babeczki:
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, dodaj miękkie masło i zmiksuj razem tworząc coś w rodzaju kruszonki.
  2. Zmieszaj razem mokre składniki i dodaj w porcjach do suchych - ciągle miksuj całość.
  3. Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek.
  4. Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  5. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
  6. W babeczkach wydrąż nożem dołki, do których nałóż po łyżeczce dżemu.
krem:
  1. Ubij kremówkę, dodaj porcjami krem mascarpone i cukier puder.
  2. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

 

 

Rolada truskawkowa
Bułki do hamburgerów

Related Post