Bezowy torcik z żurawiną
Przepis na pierniczki wg Kingi Paruzel

Oto kolejny przepis rewelacyjny na święta – babeczki ze śliwkami i marcepanem.

Śliwki są nie byle jakie, bo takie suszone – ale żeby nie było tak normalnie – są gotowe w wodzie z dodatkiem amaretto 🙂

Do babeczek dodałam też po kulce gotowego marcepanu (ja swój mam z Lidla i jest pyszny – wiem, bo to co mi zostało pożarłam :)).

Babeczki – mimo tego gotowania śliwek – robi się bardzo szybko i łatwo.

Dodatkowo do babeczek dodałam olej rzepakowy, który jest jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm – pomagają nam w walce z otyłością, nowotworami, cukrzycą, alergiami i depresją.

Myślę, że takie połączenie oleju rzepakowego, suszonych śliwek, amaretto i marcepanu w jednej babeczce podziała antydepresyjnie jak nic 🙂

A jeśli sama babeczka to za mało – wtedy dekorujemy ją kremem ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady 🙂

Życzę Wam smacznego i „na zdrowie” 🙂

ze śliwkami i marcepanem3

ze śliwkami i marcepanem

ze śliwkami i marcepanem4

Babeczki ze śliwkami, marcepanem i olejem rzepakowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 200 g suszonych śliwek
  • około 400 ml wody
  • 50 ml amaretto - opcjonalnie
  • pół łyżeczki sody
  • 2 duże jajka
  • 175 g cukru trzcinowego
  • około pół szklanki oleju rzepakowego
  • 175 mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masy marcepanowej
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady - użyłam gorzkiej
Wykonanie
babeczki:
  1. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnuszka, zalej wodą i ameretto.
  2. Gotuj aż śliwki zmiękną - czas zależy od suchości śliwek i się rozpadną.
  3. Jeśli po ugotowaniu w masie nadal są całe owoce, to możesz je zmiksować lub rozgnieść widelcem.
  4. Odstaw masę do wystudzenia.
  5. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  6. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  7. Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z olejem, a na koniec dodaj śliwki.
  8. Masę marcepanową podziel na około 16 porcji i w dłoniach utocz z nich kulki.
  9. Nałóż do przygotowanych papilotek po łyżce ciasta, w środek włóż i lekko dociśnij po jednej kulce z marcepanu.
  10. Na wierzch nałóż po łyżeczce ciasta, tak aby przykryć marcepan.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
  12. Po upieczeniu przestudź.
krem:
  1. Zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia i dodaj do niej rozdrobioną czekoladę.
  2. Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  3. Schłódź mocno masę - teraz można wykorzystać do tego balkon i jeszcze gorącą masę można wystawić na dwór.
  4. Chłodną masę ubij na sztywno.
  5. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż krem na babeczki (możesz też nałożyć go po prostu łyżką).

 

Przepis własny.

Bezowy torcik z żurawiną
Przepis na pierniczki wg Kingi Paruzel

Related Post