Reklama


Babka cynamonowa

Babka cynamonowa – przepyszna 🙂

babka cynamonowa

Jeśli lubicie babki, to pokochacie tą 🙂

Babka cynamonowa mocno maślana i aromatyczna.

Dzięki dużej ilości masła nie wysycha i może postać spokojnie nawet kilka dni – o ile oczywiście da radę.

Jest prosta w wykonaniu i wyglądzie, za to nadrabia cynamonowym smakiem i świetną teksturą.

Będzie idealna do gorącej herbaty z cytryną, czy też do kawy.

Mimo swojej prostoty może być ozdobą każdego stołu – również świątecznego – więc pomyślcie o niej w trakcie planowania wielkanocnych wypieków 😀

Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam trochę porcję i podaję tutaj moją zmienioną wersję (myślę, że taka ilość w zupełności wystarcza).

Zapraszam również do sprawdzenia przepisu na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz oraz nieziemskiego torcika cynamonowego 🙂

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

Babka cynamonowa
 
Autor:
Składniki
babka:
  • 230 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru (użyłam cukier puder)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • ⅔ szklanki jogurtu naturalnego (opakowanie 175g) lub kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka wanilii
masa cynamonowa:
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki wanilii
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem aż będzie puszyste (jeśli użyjesz cukier puder, to będzie szybciej).
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masła dodaj ekstrakt z wanilii, a olej zmieszaj razem z jogurtem.
  4. Dodawaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym jajku od razu wsyp łyżkę mąki.
  5. Dodaj jogurt i na koniec wsyp resztę mąki.
  6. Rozpuszczone masło zmieszaj z cukrem, mąką, cynamonem i wanilią.
  7. Do formy od babki wyłóż połowę ciasta, na wierzch wyłóż połowę masy cynamonowej i końcówką noża lekko wmieszaj masę w ciasto.
  8. Wyłóż resztę ciasta, na nią resztę masy cynamonowej i ponownie lekko zmieszaj nożem.
  9. Piecz w 160 stopniach przez około 70 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu wystudź.
  11. Możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cynamonowym (przygotujesz go ze szklanki cukru pudru, kilku łyżeczek mleka - dodawanych stopniowo - oraz pół łyżeczki cynamonu).

 

Related Post

Reklama

  • ami

    Bardzo ładnie wygląda. Choć do niedawna za babkami nie przepadałam, to chyba zaczynam zmieniać zdanie. A ta cynamonowa musi smakować rewelacyjnie 🙂

    • Dziękuję 🙂 Ja uwielbiam cynamon, więc jestem stronnicza – była przepyszna. 🙂

  • Pięknie musiała pachnieć i smakować;)

  • gin

    Mmm, musiała bosko pachnieć! 🙂

  • Karola

    Rewelacyjny przepis ! Ciasto nie zdążyło dobrze wystygnąć, a już połowę zjedliśmy 🙂

%d bloggers like this: