Cukrowe ciasteczka
Chrupiące Gofry

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc proponuję dziś babkę, ale nie drożdżową, czy cytrynową, tylko czekoladową z orzechami 🙂

Robi się ją bardzo szybko, jest fajnie wilgotna i nie obsycha, a smak ma nieziemski 🙂

 

Babka czekoladowa z orzechami
 
Autor:
Składniki
  • 4 jajka, żółtka i białka osobno
  • 1 i ⅔ szklanki cukru (ale można dać trochę mniej)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty
  • 2 szklanki maki
  • 1½ lyzki stolowej proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • ⅓ szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka orzechow laskowych lub włoskich
Wykonanie
  1. Rozgrzać piekarnik do 180º C, formę na babkę posmarować masłem i wysypać mąką.
  2. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając.
  3. Stopniowo dodawać zimną herbatę.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodćc orzechy i bułkę tartą, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momentu połączenia się obu mas.
  5. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą i wlać do formy.
  6. Piec około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach - jeżeli jest suchy, babka jest gotowa.
  7. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na drucianą siateczkę do kompletnego wystygnięcia.
  8. Babkę można polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować karmelizowanymi orzechami.

 

Przepis znaleziony u Bajaderki na Mniam Mniam.

Cukrowe ciasteczka
Chrupiące Gofry

Related Post