Reklama


Babka drożdżowa wielkanocna

Babka drożdżowa wielkanocna

 

babka na wielkanoc

 

Wielkanoc według mnie nie może się obyć bez babki, a jeszcze lepiej jeśli jest to babka drożdżowa – z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Prosta, maślana, prawie bez cukru (nie licząc lukru na wierzchu), za to pachnąca i po prostu pyszna.

Takie babki to ja lubię najbardziej – zresztą co się dziwić – ja wyjątkowo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe – mam tak od dzieciństwa i nigdy nie potrafię poprzestać na jednym kawałku, czy też na jednej drożdżówce 🙂

Jeśli macie jak ja, to koniecznie upieczcie tą babkę, to to chyba najlepsza babka drożdżowa jaką jadłam – i tu wcale nie przesadzam 🙂

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale zrobiłam z połowy porcji (oryginalnie przepis jest na dwie babki) – tak otrzymacie jedną babkę upieczoną w standardowej foremce z kominkiem (średnica około 22 cm – na górnym brzegu).

Do babki dodałam rodzynki, które wcześniej namoczyłam w ciemnym rumie – a potem ten rum wykorzystałam do lukru 🙂 Wam też polecam dodanie go do cukru pudru zamiast wody czy też soku z cytryny – fajnie podkreśla on odświętny smak babki 😀

Polecam Wam też przepisy na inne babki: czekoladowo-kawową, jogurtowo-cytrynową, albo pomarańczową na piwie 🙂

A tak jeszcze przy okazji – ostatnio odkryłam idealny sposób na smarowanie form do pieczenia, który szczególnie przydaje się przy formach do babek 🙂 Wystarczy zmiksować razem w równych częściach mąkę, olej i miękką margarynę – ja dałam wszystkiego po 1/3 szklanki i wyszło mi około szklanki takiego smarowidła. Wystarczy tym posmarować przy pomocy pędzelka całą foremkę i wlać ciasto – po upieczeniu wychodzi jak marzenie 🙂 a Wy nie macie problemu z wysypaniem mąką komina 😀

 

babka drożdżowa

 

drożdżowa babka z rodzynkami

 

baba drożdżowa

 

babka drożdżowa

 

baba drożdżowa na wielkanoc

 

babka drożdżowa wielkanocna

 

babka drożdżowa

 

Babka drożdżowa wielkanocna
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babka:
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 190 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • około 50 g rodzynek (uprzednio namoczonych w rumie lub w gorącej wodzie)
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • rum z namoczenia rodzynek albo sok z cytryny
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie
babka:
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko - wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut - aż drożdże zaczną pracować.
  2. W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową - krótko zagnieć razem z ciastem.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  6. Babkę piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.
lukier:
  1. Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.
  2. Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: