Lekkie placki z riccottą
Sernik ajerkoniakowy

Babki gotowane korciły mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki. Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę 🙂

Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów 🙂

Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).

Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”).

Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką 😉

Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę). Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło 🙂

babka gotowana_2

babka gotowana_zbiorowe

babka gotowana_1

babka gotowana_7

Babka gotowana cioci Hanki
 
Autor:
Składniki
  • 4 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - skórka starta z cytryny lub pomarańczy, ulubiony aromat
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Do żółtek dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
  5. Dodaj do ciasta ubite białka - w dwóch porcjach.
  6. Delikatnie wymieszaj.
  7. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  8. Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
  9. Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą - woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do ¾ jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
  10. Garnek z wodą przykryj pokrywką.
  11. Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
  12. Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
  13. Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
  14. Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.

 

Lekkie placki z riccottą
Sernik ajerkoniakowy

Related Post