Szarlotka z budyniem
Tarta z gruszkami

babka jogurtowo-cytrynowa_5

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami 🙂

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie” a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania 🙂

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo 🙂

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

Będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy, świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty 😀

babka jogurtowo-cytrynowa_3

babka jogurtowo-cytrynowa_1

babka jogurtowo-cytrynowa_6

babka jogurtowo-cytrynowa_7

babka jogurtowo-cytrynowa_9

Babka jogurtowo-cytrynowa
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 180 ml oleju
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy dużej cytryny)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu (użyłam grecki)
  • 1 szklanka cukru (oryginalnie było 1 i ¾ szklanki)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy dużej cytryny - dodawany stopniowo
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
  2. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ostudź.
  6. Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.

 

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Szarlotka z budyniem
Tarta z gruszkami

Related Post