Reklama


Babka na mleku skondensowanym

Babka na mleku skondensowanym pomarańczowo-imbirowa

 

babka wielkanocna

 

Na Wielkanoc polecam Wam pyszną maślaną babkę na mleku skondensowanym o pomarańczowo-imbirowym smaku.

Babka jest bardzo prosta do przygotowania i szybka, ładnie wyrasta i smakuje tak, jak babka powinna smakować 🙂

Udekorujcie ją lukrem z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, a będzie się idealnie prezentować na wielkanocnym stole.

Ze względu na słodzone mleko skondensowane, używamy do babki już tylko niewielką ilość cukru.

Ja do ciasta dodałam świeżo utarty korzeń imbiru – jego smak jest dużo intensywniejszy od imbiru w proszku, ale jeśli nie macie świeżego imbiru to spokojnie możecie użyć imbir z torebki.

Dodajcie do babki startą skórkę z pomarańczy (wcześniej porządnie ją wyszorujcie, a najlepiej sparzcie wrzątkiem), ale ostatecznie możecie użyć po prostu aromat pomarańczowy.

Jeśli lubicie takie pomarańczowe ciasta, to mam jeszcze dla Was przepis na babkę pomarańczową na piwie, albo na puszystą babkę pomarańczową 🙂

 

babka na mleku skondensowanym

 

babka pomarańczowa

 

babka pomarańczowa

 

wielkanocna babka pomarańczowa

 

babka wielkanocna

 

babka na mleku skondensowanym

 

Babka na mleku skondensowanym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babka:
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół puszki słodzonego mleka skondensowanego - około 260 g
  • skórka starta z jednej pomarańczy albo aromat pomarańczowy
  • świeżo tarty imbir - około 2 cm korzenia, albo czubata łyżeczka mielonego imbiru
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • około 2-3 łyżki soku z pomarańczy albo wody
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą gęstą masę, dodaj do niego mleko skondensowane i zmiksuj.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka wbij pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę, skórkę pomarańczową (albo aromat) i imbir - zmiksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej foremki na babki z kominkiem.
  6. Piecz około 50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Cukier puder połącz z sokiem albo z wodą - dodawaj sok po łyżce i dokładnie mieszaj.
  9. Polej lukrem babkę, udekoruj skórką pomarańczową.
 

 

Related Post

Reklama

  • taka babka musi być pyszna! ja robiłam kiedyś muffinki na mleku skondensowanym

%d bloggers like this: