Babeczki blondie z białą czekoladą
Babeczki Sachera

Najwyższy czas, by zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach 🙂

Dziś niby tradycyjnie – bo będzie babka – a jednocześnie jednak niekonwencjonalnie.

Zapraszam na babkę pomarańczową na piwie 🙂

Od razu uprzedzam ewentualne pytania – nie, piwa nie czuć w upieczonym cieście 🙂 za to nadaje mu puszystości i lekkości.

Babka za to ma wyraźny pomarańczowy smak z nutką kardamonu. Pomarańczowy smak podkreśla dodatkowo lukier przygotowany z soku pomarańczowego.

Możecie ciasto dodatkowo przyozdobić cukrowymi dekoracjami, aby nadać mu bardziej świąteczny charakter.

Przepis pochodzi z ulotki Tupperware, ale podaję go z moimi zmianami (znacznie ograniczyłam ilość cukru i wg mnie tak w zupełności wystarczy).

 

babka pomarańczowa na piwie_2

babka pomarańczowa na piwie_3

babka pomarańczowa na piwie_4

babka pomarańczowa na piwie_10

Babka pomarańczowa na piwie
 
Autor:
Składniki
babka:
  • 5 dużych jajek (użyłam L)
  • 200 g cukru (oryginalnie było 350)
  • 500 g mąki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 150 ml jasnego piwa
  • 250 ml oleju
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z pomarańczy
  • ewentualnie cukrowe dekoracje
Wykonanie
babka:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  3. Sok pomarańczowy zmieszaj z piwem.
  4. Dodawaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem i sokiem z piwem.
  5. Odlej mniej więcej ⅓ ciasta i dodaj do niego kakao - wymieszaj.
  6. Przygotuj dużą formę do babki - wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  7. Wlej połowę białego ciasta, nałóż łyżką połowę czekoladowego ciasta, nałóż na wierzch połowę pozostałego białego ciasta.
  8. Wyłóż resztę czekoladowego ciasta i przykryj pozostałym białym ciastem.
  9. Piecz w 160 stopniach (piekłam w 150 na termoobiegu) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  11. Ciasto posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z pomarańczy,

 

Babeczki blondie z białą czekoladą
Babeczki Sachera

Related Post