Babka pomarańczowa na piwie
Przepis na babkę pomarańczową na piwie
Dziś u mnie niezwykle puszysta i lekka babka pomarańczowa na piwie, która rozpieszcza podniebienie delikatnym smakiem pomarańczy i nutą kardamonu. To połączenie soczystych pomarańczy, jasnego piwa oraz delikatnej nuty kardamonu tworzy niezwykle aromatyczne i pyszne ciasto. Ta babka zachwyci każdego, kto szuka subtelnych smaków i niezwykłych składników. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich taką niezwykłą babką na święta wielkanocne, albo na weekendowy deser.
Spis treści
Babka pomarańczowa na piwie przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą babkę idealną na święta i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babka pomarańczowa na piwie przepis
Wyposażenie
- Przepis na dużą formę do babki – z kominkiem.
Składniki
składniki na pomarańczową babkę na piwie
- 5 jajek (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka – lub do smaku – babka nie jest mocno słodka)
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml soku z pomarańczy
- 150 ml jasnego piwa
- 250 ml oleju
- skórka (otarta z jednej pomarańczy)
- 1 łyżeczka kardamonu (mielonego )
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
składniki na lukier pomarańczowy do babki
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- około 3 łyżki soku z pomarańczy
- cukrowe dekoracje (ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić pomarańczową babkę na piwie
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.5 jajek, 200 g cukru
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kardamonem.500 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kardamonu
- Sok pomarańczowy zmieszaj z piwem.100 ml soku z pomarańczy, 150 ml jasnego piwa
- Dodawaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem i sokiem z piwem, dodaj skórkę startą z pomarańczy.250 ml oleju, skórka
- Odlej mniej więcej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao – wymieszaj.2 łyżki gorzkiego kakao
- Przygotuj dużą formę do babki – wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
- Wlej połowę białego ciasta, nałóż łyżką połowę czekoladowego ciasta, nałóż na wierzch połowę pozostałego białego ciasta.
- Wyłóż resztę czekoladowego ciasta i przykryj pozostałym białym ciastem.
- Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w trybie góra/dół (lub 150 na termoobiegu) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
- Ciasto posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z pomarańczy,100 g cukru pudru, około 3 łyżki soku z pomarańczy
Prywatne
Piwna babka dwukolorowa – uwagi
Najwyższy czas, by zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach. Dziś niby tradycyjnie – bo będzie babka – a jednocześnie jednak niekonwencjonalnie. Zapraszam na babkę pomarańczową na piwie.
Od razu uprzedzam ewentualne pytania – nie, piwa nie czuć w upieczonym cieście :) za to nadaje mu puszystości i lekkości. Babka za to ma wyraźny pomarańczowy smak z nutką kardamonu. Pomarańczowy smak podkreśla dodatkowo lukier przygotowany z soku pomarańczowego. Możecie ciasto dodatkowo przyozdobić cukrowymi dekoracjami, aby nadać mu bardziej świąteczny charakter.
Przepis pochodzi z ulotki Tupperware, ale podaję go z moimi zmianami (znacznie ograniczyłam ilość cukru i wg mnie tak w zupełności wystarczy).
Wypróbuj również inne przepisy na pyszne babki.
Polecane przepisy na ciasta z dodatkiem alkoholu
Jeśli lubisz takie ciasta pieczone z dodatkiem alkoholu, to zobacz również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: