Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym
Sernik kajmakowy z solą

 

Mogę śmiało napisać – jej Wysokość Babka Pomarańczowa – a to dlatego, że wyrosła jak na drożdżach (chociaż drożdży nie ma w niej ani grama).

Babka ma wspaniały, delikatnie pomarańczowy smak dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Ale to nie smak jest jej główną zaletą, ale jej tekstura – babka jest niesamowicie aksamitna, puszysta i lekka (a jednocześnie, nie jest sucha jak biszkopt).

Sądzę, że będzie królowała na wielkanocnych stołach 🙂

Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking.

 

babka pomarańczowa2

babka pomarańczowa4babka pomarańczowa1

Babka pomarańczowa
 
Autor:
Składniki
  • 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 duże białko (dodatkowe)
  • 2 i ¼ szklanki przesianej mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 2-3 dużych pomarańczy)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól, 1 i ¼ szklanki cukru i skórkę z pomarańczy.
  2. Do suchych składników wlej sok z pomarańczy, olej i dołóż żółtka - zmiksuj razem na jednolitą masę.
  3. Ubij białka na sztywną masę, pod koniec dodaj pozostały cukier (1/4 szklanki) i ubijaj aż białka będą lśniące.
  4. Dodaj białka do ciasta i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do formy do babki (najlepiej o średnicy przynajmniej 25 cm).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wyjmij formę i postaw ją do góry nogami - nie ściągaj foremki z babki, dopóki nie ostygnie.
  8. Gdy babka się ostudzi, ostrożnie zdejmij foremkę.
  9. Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej lukrem.

 

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym
Sernik kajmakowy z solą

Related Post