Babka pomarańczowa
Przepis na wilgotną babkę pomarańczową
Puszysta babka pomarańczowa na oleju z dodatkiem skórki startej z pomarańczy to przepyszne i aromatyczne ciasto, które z pewnością zadowoli miłośników słodkości i cytrusów. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne, dzięki dodatkowi oleju roślinnego, który nadaje mu delikatną konsystencję. Pomarańczowa skórka, starta na tarce, dodaje ciastu intensywnego smaku i zapachu. Puszysta babka pomarańczowa jest idealna na popołudniową herbatę lub jako deser po obiedzie. Może być podana z lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem, co dodaje jej jeszcze więcej smaku. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Babka pomarańczowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne i jednocześnie puszyste ciasta to ta pomarańczowa babka będzie dla Ciebie idealna! Pyszna, aromatyczna i bardzo puszysta sprawdzi się zarówno jako babka na święta jak i na weekend do kawy.
Babka pomarańczowa przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę pomarańczową
- 7 białek (z jajek rozmiar L)
- 6 żółtek
- 340 g mąki pszennej (przesianej – 2 i 1/4 szklanki )
- 300 g cukru pudru (- 1,5 szklanki )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- skórka (starta z dwóch pomarańczy)
- 120 ml oleju
- 180 ml soku z pomarańczy ((wyciśnięty z 2-3 dużych pomarańczy))
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić babkę pomarańczową
- W dużej misce zmieszaj razem przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól, 1 i 1/4 szklanki cukru i skórkę z pomarańczy.340 g mąki pszennej, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, skórka
- Do suchych składników wlej sok z pomarańczy, olej i dołóż żółtka i wanilię – zmiksuj razem na jednolitą masę.6 żółtek, 120 ml oleju, 180 ml soku z pomarańczy, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Ubij białka na sztywną masę, pod koniec dodaj pozostały cukier (1/4 szklanki) i ubijaj aż białka będą lśniące.7 białek
- Dodaj białka do ciasta i ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy do babki (najlepiej o średnicy przynajmniej 25 cm).
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij formę i postaw ją do góry nogami – nie ściągaj foremki z babki, dopóki nie ostygnie.
- Gdy babka się ostudzi, ostrożnie zdejmij foremkę.
- Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej lukrem.
Prywatne
Puszysta pomarańczowa babka – uwagi
Mogę śmiało napisać – jej Wysokość Babka Pomarańczowa – a to dlatego, że wyrosła jak na drożdżach (chociaż drożdży nie ma w niej ani grama).
Babka ma wspaniały, delikatnie pomarańczowy smak dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Ale to nie smak jest jej główną zaletą, ale jej tekstura.
Ta pomarańczowa babka jest niesamowicie aksamitna, puszysta i lekka (a jednocześnie, nie jest sucha jak biszkopt).
Sądzę, że będzie królowała na wielkanocnych stołach :)
Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking.
Polecam wam również inne moje przepisy na babki, znajdziecie tu mnóstwo pysznych inspiracji.
Sprawdzone przepisy na babki
Jeśli lubisz babki o różnych smakach i aromatach, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te piękne i wdzięczne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: