Kokosowy tort komunijny
Babeczki z jogurtem owocowym

Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będą bajgle – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami 🙂

Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bajgle są samodzielnie zrobione w domu, prawda?

Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają 🙂

Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem bajgli przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.

Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych. Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem obsłużyć – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę, łatwo się rozplatały. Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia 🙂

Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.

 

bajgle_7

bajgle_2

bajgle_4

bajgle_5

 

Bajgle
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
bajgle:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 100 g letniego mleka
  • 220 g letniej wody
dodatkowo do posmarowania bajgli:
  • roztrzepane jajko lub łyżka melasy rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody
  • około 1 szklanki podprażonego na patelni sezamu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej niewielką ilością letniej wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  2. W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
  5. Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
  6. Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
  7. Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
  8. Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
  9. Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
  10. Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).
  11. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż bajgle będą ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu przestudź.

Przepis znalazłam tutaj.

bajgle_zbiorowe

 

Kokosowy tort komunijny
Babeczki z jogurtem owocowym

Related Post