Miodowe pancakes
Placek migdałowy z owocami

bananowa odrywana drożdżówka 3

Odrywana drożdżówka już od jakiegoś czasu „chodziła” za mną – no cóż – uwielbiam ciasta drożdżowe 🙂

Jako że znowu banany w moim domu przeszły w fazę czarnego koloru na skórce i nikt ich nadal nie chciał zjeść, to wymyśliłam, że dodam je do ciasta drożdżowego i upiekę je właśnie w wersji „odrywanej”.

Wcześniej robiłam już dyniową drożdżówkę, więc wiedziałam, że dodawanie zmiksowanych owoców/warzyw do ciasta drożdżowego zdaje egzamin, więc uznałam, że również banany się sprawdzą.

Na szczęście – nie myliłam się 😀

Banany są mocno wyczuwalne, a przy pieczeniu obłędnie pachną.

Jako że banany są słodkie, to do ciasta nie dawałam już dodatkowego cukru.

Kawałki ciasta do przełożenia posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem.

Wszystkie smaki znakomicie się połączyły i uzupełniły.

Gorąco Wam polecam tą bananową odrywaną drożdżówkę.

bananowa odrywana drożdżówka 2

bananowa odrywana drożdżówka 5

bananowa odrywana drożdżówka 4

bananowa odrywana drożdżówka 7

banana pull over cake

Bananowa odrywana drożdżówka
 
Autor:
Składniki
rozczyn drożdżowy:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
ciasto:
  • około 450-500 g mąki
  • 3 średnie rozgniecione widelcem banany
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • gotowy rozczyn drożdżowy
przełożenie
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  2. W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
  3. Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby dodaj mąki - ciasto ma być gęste.
  4. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
  6. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50/60 cm na 30 cm.
  7. Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
  8. Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
  9. Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
  10. Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
  11. Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  12. Po tym czasie upiecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.

 

Jeśli chcecie zobaczyć sposób wykonania krok po kroku, to tutaj jest fajna fotorelacja.

Przepis własny.

Miodowe pancakes
Placek migdałowy z owocami

Related Post