Zaktualizowany: 2023 23 sierpniaOpublikowano: 2014 27 września
placuszki z bananami

Przepis na pyszne placuszki bananowe idealne na śniadanie

Przygotuj dziś razem ze mną bananowe pancakes, czyli pyszne bananowe placuszki. Te placki są bardzo proste i szybkie do zrobienia – nie wymagają nawet użycia miksera! Dzięki dodatkowi banana w cieście na placuszki są one fajnie naturalnie słodkie. Gwarantuję, że zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sprawdźcie więc mój przepis i zobaczcie jak robić placuszki z bananem.

bananowe placuszki

Przepis na bananowe placuszki z filmem

Jeśli lubisz słodkie placuszki i szukasz idealnego przepisu na placki dla dziecka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bananowe pancakes

Bananowe pancakes

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne pancakes z bananami idealne na śniadanie.
4.23 z 170 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 11
Kalorie 183 kcal
Składniki

składniki na placuszki bananowe

  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar L, roztrzepane)
  • 300 ml mleka (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 banan (duży dojrzały (po obraniu waga około 120 g) rozgnieciony widelcem)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu ((opcjonalnie))
Instrukcja
 

Jak zrobić placki bananowe

  • W dużej misce umieść suche składniki.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
    suche składniki na placuszki
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    1 jajko, 300 ml mleka, 2 łyżki oleju
    mokre składniki na placuszki
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
    placuszki z bananem przygotowanie
  • Dodaj rozgniecionego banana i zamieszaj (masa może pozostać lekko grudkowata).
    1 banan
    jak zrobić placuszki bananowe
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie.
    jak usmażyć placuszki z bananami
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Placuszki nie mają dodanego cukru – jedyna słodycz pochodzi od banana. Dlatego warto je podać ze słodkimi dodatkami.
Jeśli chcecie jeść je bez dodatków, to możecie dodać trochę cukru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 183kcalWeglowodany: 26gBiałko: 7gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe placki bananowe, placki z bananów, placuszki z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Placuszki bananowe – uwagi

Czas na kolejne pyszne śniadanko :)

Mam dla Was rewelacyjne bananowe pancakes.

Te pankejki bananowe są wilgotne, miękkie i oczywiście rewelacyjne w smaku :)

Im macie bardziej dojrzałe banany tym są smaczniejsze.

Zbrązowiałe banany są słodsze i bardziej wyraziste w smaku dlatego warto je wykorzystać w słodkich wypiekach a także placuszkach.

Moje banany były już mocno brązowe, więc placki bananowe wyszły obłędne.

A do tego do ciasta dodałam też trochę cynamonu, który stworzył z bananami świetną kompozycję smaków – gorąco polecam ten dodatek.

placki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem – wskazówki

Przygotowanie słodkich placuszków bananowych jest niezmiernie łatwe!

Dojrzałego banana rozgniatamy widelcem, mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki i na koniec wszystko razem mieszamy.

Fajnie jest zostawić niektóre kawałki banana mniej rozgniecione. Wtedy podczas jedzenia natrafia się na takiego mięciutkiego i ciepłego banana, a placuszki smakują jeszcze lepiej :)

Możecie również dodać dodatkowe pół banana pokrojone w większą kostkę i zmieszać z ciastem.

Te bananowe placuszki nie mają dodanego białego cukru i są tylko lekko słodkie od banana. Im słodszy banan, tym słodsze placuszki.

Placuszki bananowe smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo tylko na odrobinie oleju (patelnię smarujemy pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym nasączonym olejem). Smażymy je aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.

Z tej porcji otrzymacie około 10-12 placuszków z bananem o średnicy około 10 cm, albo całą masę mniejszych. Gdy smażę placuszki z jednej czubatej łyżki to wychodzi mi duży talerz placuszków, które wystarczają dla całej rodziny :)

Placki bananowe nie mają w sobie dodanego cukru – jedyna słodycz pochodzi od banana, dlatego można je podać ze słodkimi dodatkami. Polecam tu owocowe konfitury, rozpuszczoną czekoladę, bitą śmietanę i świeże owoce. W takiej postaci bananowe placuszki szczególnie zasmakują dzieciom.

Możecie przygotować placuszki z bananem na słodkie śniadanie, albo na podwieczorek czy kolację. Placuszki również idealnie nadają się do spakowania do szkoły. Dzieci na pewno z chęcią zjedzą je w szkole :) Takie placuszki bananowe to doskonałe drugie śniadanie, które dostarczy energii na długi dzień w szkole. Dodajcie do nich świeże owoce, a stworzycie zbilansowany posiłek.

Ps.

Koniecznie poznajcie również moje inne przepisy na placuszki, na pewno znajdziecie coś dla siebie.

A tu poniżej pierwsze zdjęcia moich placuszków bananowych z 2014 roku :)

bananowe pancakes
bananowe pancakes
bananowe pancakes
bananowe pancakes

Przepis ze zmianami znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na placuszki na śniadanie

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie placki idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem