Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym
Sernik kokosowo-dyniowy

 

Czas na kolejne pyszne śniadanko 🙂

Mam dla Was rewelacyjne bananowe pancakes.

Dzięki bananom placuszki są wilgotne, miękkie i oczywiście rewelacyjne w smaku 🙂

Do ciasta dodałam też trochę cynamonu, który stworzył z bananami świetną kompozycję smaków.

Przygotowanie jest niezmiernie łatwe – dojrzałego banana rozgniatamy widelcem, mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki i na koniec wszystko razem mieszamy.

Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo tylko na odrobinie oleju (patelnię smarujemy pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).

Z tej porcji otrzymacie około 10-12 pancakes o średnicy około 10 cm.

 

bananowe pancakes2

bananowe pancakes3

bananowe pancakes1

bananowe pancakes4

 

Bananowe pancakes
 
Autor:
Ilość: 11
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dość czubate)
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży dojrzały banan (po obraniu waga około 120 g) rozgnieciony widelcem
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. W dużej misce umieść suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj, dodaj banana i zamieszaj (masa może pozostać lekko grudkowata).
  4. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie.
  5. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis ze zmianami znalazłam tutaj.

Naleśniki na 100 sposobów

Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym
Sernik kokosowo-dyniowy

Related Post