Bananowe pancakes
Przepis na pyszne placuszki bananowe idealne na śniadanie
Przygotuj dziś razem ze mną bananowe pancakes, czyli pyszne bananowe placuszki. Te placki są bardzo proste i szybkie do zrobienia – nie wymagają nawet użycia miksera! Dzięki dodatkowi banana w cieście na placuszki są one fajnie naturalnie słodkie. Gwarantuję, że zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sprawdźcie więc mój przepis i zobaczcie jak robić placuszki z bananem.
Spis treści
Przepis na bananowe placuszki z filmem
Jeśli lubisz słodkie placuszki i szukasz idealnego przepisu na placki dla dziecka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Bananowe pancakes
Składniki
składniki na placuszki bananowe
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 jajko (rozmiar L, roztrzepane)
- 300 ml mleka (- 1 i 1/4 szklanki)
- 2 łyżki oleju
- 1 banan (duży dojrzały (po obraniu waga około 120 g) rozgnieciony widelcem)
- 0,5 łyżeczki cynamonu ((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić placki bananowe
- W dużej misce umieść suche składniki.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.1 jajko, 300 ml mleka, 2 łyżki oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
- Dodaj rozgniecionego banana i zamieszaj (masa może pozostać lekko grudkowata).1 banan
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Placuszki bananowe – uwagi
Czas na kolejne pyszne śniadanko :)
Mam dla Was rewelacyjne bananowe pancakes.
Te pankejki bananowe są wilgotne, miękkie i oczywiście rewelacyjne w smaku :)
Im macie bardziej dojrzałe banany tym są smaczniejsze.
Zbrązowiałe banany są słodsze i bardziej wyraziste w smaku dlatego warto je wykorzystać w słodkich wypiekach a także placuszkach.
Moje banany były już mocno brązowe, więc placki bananowe wyszły obłędne.
A do tego do ciasta dodałam też trochę cynamonu, który stworzył z bananami świetną kompozycję smaków – gorąco polecam ten dodatek.
Jak zrobić placuszki z bananem – wskazówki
Przygotowanie słodkich placuszków bananowych jest niezmiernie łatwe!
Dojrzałego banana rozgniatamy widelcem, mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki i na koniec wszystko razem mieszamy.
Fajnie jest zostawić niektóre kawałki banana mniej rozgniecione. Wtedy podczas jedzenia natrafia się na takiego mięciutkiego i ciepłego banana, a placuszki smakują jeszcze lepiej :)
Możecie również dodać dodatkowe pół banana pokrojone w większą kostkę i zmieszać z ciastem.
Te bananowe placuszki nie mają dodanego białego cukru i są tylko lekko słodkie od banana. Im słodszy banan, tym słodsze placuszki.
Placuszki bananowe smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo tylko na odrobinie oleju (patelnię smarujemy pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym nasączonym olejem). Smażymy je aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.
Z tej porcji otrzymacie około 10-12 placuszków z bananem o średnicy około 10 cm, albo całą masę mniejszych. Gdy smażę placuszki z jednej czubatej łyżki to wychodzi mi duży talerz placuszków, które wystarczają dla całej rodziny :)
Placki bananowe nie mają w sobie dodanego cukru – jedyna słodycz pochodzi od banana, dlatego można je podać ze słodkimi dodatkami. Polecam tu owocowe konfitury, rozpuszczoną czekoladę, bitą śmietanę i świeże owoce. W takiej postaci bananowe placuszki szczególnie zasmakują dzieciom.
Możecie przygotować placuszki z bananem na słodkie śniadanie, albo na podwieczorek czy kolację. Placuszki również idealnie nadają się do spakowania do szkoły. Dzieci na pewno z chęcią zjedzą je w szkole :) Takie placuszki bananowe to doskonałe drugie śniadanie, które dostarczy energii na długi dzień w szkole. Dodajcie do nich świeże owoce, a stworzycie zbilansowany posiłek.
Ps.
Koniecznie poznajcie również moje inne przepisy na placuszki, na pewno znajdziecie coś dla siebie.
A tu poniżej pierwsze zdjęcia moich placuszków bananowych z 2014 roku :)
Przepis ze zmianami znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na placuszki na śniadanie
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie placki idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
36 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
To jest najlepszy przepis na bananowe pankejki. Koniec i kropka:) od siebie dodaję zawsze jednego banana więcej, wtedy są bardzo bananowe:)
Ja je też bardzo lubię :)
Ile kcal ma ten przepis?
Nie wiem, nie liczyłam
Stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Jedna łyżeczka wystarczy. Śniadanie do poprawy.
To są najlepsze pankejki jakie w życiu jadłam, robię je co tydzien w weekend. Ten cynamon niesamowicie podkręca smak.
Najlepsze!!!! A robiłam z wielu przepisów. Ja mleko zastąpiłam maślanką i wkroiłam dodatkowo plasterki banana.
super :)
Przepyszne placuszki, dziękuję za ten przepis :)
Swoje zrobiłam z mlekiem roślinnym, dodałam jedną szklankę i wyszło naprawdę dobrze.
Bardzo dobrze się je smaży, ale niestety nie moje klimaty. Dodałbym też trochę więcej tego banana. :-)
Czym mogę zastąpić jajko w przepisie?Ze względu na alergie pokarmową mojego dziecka musze niestety szukac zmienników
Jajko możesz zastąpić dodatkowym bananem, albo możesz zrobić „kisiel” z siemienia lnianego.
Często robię takie placki dzieciom na śniadanie i są bardzo smaczne. Zamiast mąki daję jogurt bo bardziej mi odpowiada konsystencja i smak, a składniki zawsze na oko i zawsze wychodzą :)
Pyszne. Robiłam takie pierwszy raz. Z miodem i dżemem są super ❤️
Bardzo się cieszę, że zasmakowały :)
Kto normalny robi przepis za solą.
Soli w przepisie jest SZCZYPTA – każdy „normalny” wie, że to nie jest duża ilość. Sól w słodkich wypiekach podkreśla ich smak – i po to jest dodawana.
Moje pancakesy wychodzą przepyszne. Robię co tydzień moim siostrą i mamie i zawsze smakują wyśmienicie.
Okropne, zrobikem je w smaku tak jakbym jadł kartkę papieru, bardzo suche. Kto wymyślił przepis by dac jedną i pół szklanki mąki. ♂️♂️
Suche składniki równoważą się z „mokrymi” składnikami. Może źle coś odmierzyłeś.
czemu mnie nie dziwi, że jedyny wredny komentarz jest od mężczyzny?
Bardzo dobre, choć ja tez je dosladzam, dziś dodałam tez borówki do środka;) ogólnie pankakesy wymagają trochę wprawy, by je przewracać i na jakim ogniu smażyć, ale warto się pomęczyć;)
Zastanawiam się nad ich środkiem, wyszedl mi taki zakalcowaty. Pankejki z restauracji zawsze są w środku puszyste, i fakt te też ale jednak ten zakalec, czy one powinny być miękkie w środku czy porównywalne do np bułki?
To banan powoduje taką „kleistość”, poza tym te placuszki są z typu mniej puszystych – nie ma tam ubitych białek, które dają delikatniejsze ciasto.
dzisiaj zrobiłam:) przepyszne! dodałam tylko troszkę cukru :)
:)
Czy można użyć mąki owsianej ?
Oczywiście
W ogole nie sa slodkie… Mozna dodac do nich miodu?
Ja rzadko dodaję do ciasta na placki cukier i słodycz pochodzi tylko z dżemu lub owoców. Ale możesz oczywiście dodać miodu, czy też cukru do smaku.
Niesamowicie pyszne!
Dziękuję bardzo :)
Uwielbiam bananowe pancakes na śniadanie <3
Ja każde uwielbiam, ale banany faktycznie dodają im super smaku :)
Królicze stadko. Tak wiem, nad dekoracja muszę popracować :)
Piękne :)