Tort makowy z białą czekoladą
Racuchy z jabłkami

Dostałam na urodziny od mojej teściowej foremkę do robienia batoników firm Tupperware i do tego kilka przepisów. Między nimi był właśnie przepis na batoniki kokosowe w czekoladzie, a że uwielbiam kokosy, to postanowiłam wypróbowywanie foremki zacząć od tego właśnie przepisu 🙂

Wykonanie jest bardzo proste i ekspresowe – najdłużej czekałam na ostygnięcie czekolady na batonikach, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania J Spodziewałam się batoników w stylu Bounty, a wyszły (przynajmniej według mnie) o wiele smaczniejsze 🙂

Masa kokosowa jest na tyle zwarta, że nie trzeba wcale takich specjalnych foremek do wykonania batoników, spokojnie można po przestudzeniu uformować w rękach kulki, albo wałeczki i je oblać czekoladą.

Zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne 🙂

Mój mąż skwitował je jednym zdaniem – „brzydkie, ale bardzo smaczne” i zjadł następny kawałek 🙂

 

 

 

Batoniki kokosowe w czekoladzie
 
Autor:
Składniki
  • 170ml słodzonego skondensowanego mleka
  • 125g wiórków kokosowych
  • 100g czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • 25 ml mleka
Wykonanie
  1. W misce wymieszaj wiórki z mleczkiem skondensowanym, wstaw do mikrofali na 3 minuty (moc 600 watt). Masę przełóż do foremek, albo po lekkim ostudzeniu uformuj w rękach. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Pokryj czekoladą górną stronę batoników (kulki wrzucałam bezpośrednio do czekolady) i wstaw do lodówki, albo zamrażarki do stwardnienia. Po wyjęciu posmaruj drugą stronę i ponownie włóż do lodówki.

Tort makowy z białą czekoladą
Racuchy z jabłkami

Related Post